Planul care distruge afacerile cu vin. Deputații europeni vor să prevină cancerul

Planul care distruge afacerile cu vin. Deputații europeni vor să prevină cancerul Sursa: Womens Health

Vinicultorii din Germania și Italia protestează împotriva unui plan de a produce sticle cu băutură care să aibă menționate riscurile medicale, în întreaga Uniunea Europeană. Deputații europeni de la Strasbourg vor dezbate mai multe măsuri prin care se poate preveni cancerul, inclusiv o propunere ca băuturile alcoolice să fie etichetate cu ingredientele lor, valorile nutriționale și menționarea riscurilor medicale asociate consumului excesiv de alcool.

Parlamentarii din spatele ideii susțin că 10% dintre cazurile de cancer la bărbați și 3% dintre cele la femei pot fi atribuite alcoolului. Acestea urmăresc să reducă consumul excesiv de alcool în UE cu 10% în următorii patru ani. Detaliile exacte urmează să fie stabilite, dar nu se crede că se vor extinde până la imaginile grafice ale bolii imprimate pe pachetele de țigări.

Un plan este ca vinul să primească propria sa categorie în sistemul pentru siguranța alimentară al UE „Nutriscore”, dezvoltat de Serge Hercberg, un epidemiolog francez. În prezent, acesta merge de la un „A” pentru cele mai sănătoase produse, cum ar fi apa îmbuteliată sau Weetabix, la un „E” pentru băuturi și alimente cu un nivel ridicat de zahăr, grăsimi sau sare, cum ar fi anumite brânzeturi și mezeluri. Conform planului, alcoolul ar primi un „F”, sugerând că este dăunător consumului.

Câteva țări au adoptat sisteme similare: SUA au făcut etichetarea obligatorie în 1990, în timp ce Irlanda cere producătorilor să adauge avertismente cu privire la proprietățile cancerigene ale alcoolului. Vinicultorii din alte state ale UE se tem că măsura ar fi dăunătoare pentru afaceri. Unii au susținut că amenință să le stigmatizeze comerțul în felul în care campaniile de sănătate publică au corodat imaginea publică a industriei tutunului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Italia este împotriva acestui plan

Klaus Schneider, președintele Asociației Viticolerilor din Germania, a cărei familie conduce o podgorie în statul Renania-Palatinat de la sfârșitul secolului al XIX-lea, a spus că, în forma sa actuală, schema ar putea fi fatală pentru vânzările de vin. „În general, există un risc ca imaginea vinului să poată fi deteriorată”, a spus el pentru SWR, un radiodifuzor public local. „Pentru viticultori asta ar însemna, eventual, o reducere a consumului de vin. Acest lucru ar duce, desigur, la o pierdere a venitului.”

În Italia, îngrijorarea este împărtășită și de guvern. Gian Marco Centinaio, un ministru al agriculturii responsabil pentru industria vinului, a spus că este îngrijorat legat de acest plan deoarece nu va face distincția între nivelurile responsabile și excesive de alcool. „Vinul, în Franța ca și pentru noi, este o expresie a culturii și a teritoriului, parte a dietei mediteraneene, precum și o caracteristică importantă a economiei italiene, înregistrând exporturi în valoare de peste 7 miliarde de euro în 2021”, a spus Centinaio potrivit Times.

Coldiretti, cea mai mare asociație de fermieri italieni, a fost indignată: „Este total nepotrivit să confundăm abuzul de băuturi spirtoase, care este tipic țărilor din nord, cu consumul moderat și responsabil de produse de înaltă calitate, cu conținut scăzut de alcool, precum berea și vinul”.