Plantele folosite în decorațiunile de Crăciun, extrem de toxice. Riscurile sunt mari

Plantele folosite în decorațiunile de Crăciun, extrem de toxice. Riscurile sunt mariPlantele folosite în decorațiunile de Crăciun, extrem de toxice. Riscurile sunt mari. Sursa foto: 27844263 © Jpldesigns | Dreamstime.com

Multe plante folosite în decorațiunile de Crăciun sunt extrem de toxice. Acestea pot provoca inclusiv moartea în cazul în care sunt ingerate în cantități mari.

Multe plante folosite în decorațiunile de Crăciun se găsesc în casele românilor în preajma sărbătorilor de iarnă. Cu toate astea, ele sunt extrem de toxice și pot provoca moartea. Planta Steaua Crăciunului poate cauza iritații, mâncărimi și chiar dermatită atopică, în special în cazul copiilor.

Mai multe plante de Crăciun, toxice pentru oameni

„În cazul Crăciuniței, dacă ingerăm o cantitate mică, nu prezintă efecte atât de adverse. În schimb, această doză letală despre care se vorbește pentru această plantă este undeva la 25mg/kg”, spune Miruna Popa, medic biolog.

Și vâscul și Tisa sunt extrem de periculoase pentru sănătate. Acestea pot fi letale pentru persoana care înghite frunzele, tulpină sau scoarța în cantități mari.

vasc

Plantele folosite în decorațiunile de Crăciun, extrem de toxice. Riscurile sunt mari. Sursa foto: commons.wikimedia.org

„O mică bobiță de vâsc, chiar două-trei, poate să aducă manifestări neplăcute în ceea ce privește organismul uman”, a mai spus Miruna Popa, medic biolog, potrivit A3.

Vâscul, o altă plantă periculoasă pentru sănătate

Un alt specialist a declarat că semințele vâscului sunt foarte toxice și că această plantă se află la limita pericolului cu granița medicinei.

„Vâscul este o plantă care trăieşte în simbioză cu alţi arbori, este văzută ca o plantă parazită care se hrăneşte cu sucul celular al celorlalţi arbori. Este o plantă aflată la limita pericolului cu graniţa medicinei. Părţi din această plantă, cum ar fi seminţele, sunt toxice, aparatul foliar, frunzele nu sunt atât de toxice, ba chiar sunt recomandate în anumite concentraţii pentru anumite afecţiuni, însă trebuie să le folosim cu multă atenţie şi să nu uităm că au substanţe chimice benefice. Trebuie să ştim concentraţia, momentul recoltării, când să le folosim, cantitatea, pentru că altfel putem avea mari probleme”, a spus acesta.

Nu există un remediu

Un alt medic a declarat că nu a fost găsit un remediu pentru cei care au mestecat acele de tisa. El le-a recomandat oamenilor să fie foarte atenți la decorațiunile pe care le cumpără în această perioadă.

„Ceea ce ar trebui să ştim este că, dacă cumva mestecăm sau folosim acele ace de tisa, nu se cunoaşte remediul, lumea ştiinţifică nu a găsit până acum un antidot care să restabilească starea de sănătate. S-au întâmplat adevărate drame, cazuri când au şi murit oameni pentru că au confundat bradul cu tisa şi au luat acei muguri crezând că pot să facă sirop de brad şi au făcut sirop de tisa, realizând astfel o otravă concentrată. În această perioadă, sunt aranjamente cu tisa şi trebuie să fim foarte atenţi”, a precizat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News