Există plante care comunică între ele. O nouă descoperire
- Emma Cristescu
- 17 ianuarie 2024, 22:13
Un grup de oameni de știință japonezi au filmat mai multe plante care comunică între ele. Acestea trimiteau răspunsuri de apărare către plantele din apropiere.
Un grup de oameni de știință japonezi au filmat mai multe plante care comunică între ele. Echipa de cercetători, condusă de biologul molecular Masatsugu Toyota de la Universitatea Saitama din Japonia, a declarat că acestea au transmis răspunsuri de apărare către plantele din apropiere după ce au simțit compușii organici volatili (COV), care sunt produși de alte plante ca răspuns la daune mecanice sau la atacuri de insecte.
Cum comunică aceste plante între ele
Echipa, din care au făcut parte Yuri Aratani, doctorand la universitate, și Takuya Uemura, cercetător postdoctoral, a atașat o pompă de aer la un recipient plin cu frunze și omizi și la o altă cameră care conținea Arabidopsis thaliana, o buruiană comună din familia muștarului. Arabidopsis a fost modificată genetic pentru ca celulele lor să devină fluorescente în verde după ce detectează ionii de calciu.
Oamenii de știință s-au folosit și de un microscop cu fluorescență pentru a monitoriza semnalele pe care plantele nedeteriorate le-au eliberat după ce au primit COV de la frunzele deteriorate.
Ce spun oamenii de știință
Comunicarea între plante a fost observată pentru prima dată într-un studiu din 1983. „Am dezvăluit în sfârșit povestea complexă a momentului, locului și modului în care plantele răspund la „mesajele de avertizare" transmise prin aer de vecinii lor amenințați”, a declarat Toyota despre studiul lor recent. „Această rețea de comunicare eterică, ascunsă vederii noastre, joacă un rol esențial în protejarea în timp util a plantelor vecine de amenințări iminente”, potrivit Yahoo.com.
Plantele cresc mai repede dacă li se vorbește
Cercetătorii au mai spus că există și plante care cresc mai repede dacă li se vorbește. Distrugătorii de mituri (Mythbusters), au organizat un mic experiment pentru a demonstra acest lucru.Aceștia au folosit șapte sere mici, pe care le-au expus unor condiții variate. Două dintre ele au fost expuse la o comunicare negativă, două la o comunicare pozitivă, a cincea la muzică clasică și a șasea la muzică heavy metal. A șaptea seră nu a avut sistem audio deloc.
Serele cu sistem audio s-au dezvoltat mai bine decât sera de control. Nu s-a observat nicio diferență între tonalitatea blândă sau mânioasă. Muzica clasică a ajutat plantele să crească mai bine decât cele din sera de control.Plantele expuse la muzică heavy metal au crescut cel mai bine.