Țara în care se cere liber la consumul frunzei de coca. Și președintele a consumat în public
- Mădălina Sfrijan
- 12 ianuarie 2024, 16:19
Bolivienii au ieșit în stradă pentru a-și cere dreptul de a mesteca frunze de coca. Planta este considerată sacră și are multiple proprietăți medicinale. Cu toate acestea, frunza de coca este considerată un drog, având în vedere că stă la baza producerii cocainei.
Frunza de coca era folosită de bolivieni pentru proprietățile ei medicinale. Din 1961, aceasta a fost clasificată drept substanţă interzisă, având în vedere că stă la baza producerii unuia dintre cele mai puternice droguri, cocaina. Bolivienii au ieșit în stradă pentru a cere scoaterea acesteia din categoria narcoticelor.
Frunza de coca, motiv de protest în Bolivia
Bolivienii au manifestat pe străzile capitalei La Paz, avându-l în frunte pe preşedintele Luis Arce. Spre surprinderea tuturor, șeful statului a mestecat frunza de coca, în mijlocul mulțimii. Președintele era înconjurat și de cultivatorii acestei plante.
Pe lângă gestul controversat, Arce a făcut și o serie de promisiuni importante pentru bolivieni.
„Este o prioritate naţională. Am lansat o campanie pentru a declasifica frunza de coca drept narcotic”, a spus Luis Arce.
Cum va fi folosită planta
Șeful statului a dat asigurări că frunza de coca va putea fi folosită în medicină, dar și în industria alimentară. Planta care stă la baza producerii cocainei va putea fi adăugată în lichiorurile, prăjiturile, guma de mestecat sau săpunurile care ajung pe piață.
Bolivienii cred cu tărie că seva provenită de la această plantă atenuează foamea şi elimină oboseala. De asemenea, aceasta ar avea proprietatea de a elimina toxinele din organism.
„În fiecare colţ al Boliviei, chiar şi în clasele de mijloc mestecăm coca în fiecare zi”, au transmis cultivatorii de coca.
Ceaiul din frunza de coca, băut și de Papa Francisc
Bolivia este o ţară în care majoritatea populației provine din popoare indigene. Statul a obținut în 2013 o victorie în ceea ce privește cultivarea acestei plante. Cu toate că susțin că o folosesc în scopuri ancestrale şi medicinale, bolivienii nu i-au convins și pe oficialii ONU de acest aspect. să fie autorizat pe teritoriul său. Organizația susține că dorința cultivatorilor de a spori producția acesteia va duce la extinderea traficului de droguri.
În 2015, în timp ce zbura spre Bolivia, Papa Francisc a băut un ceai făcut din frunze de coca, mușețel și semințe de anason. De asemenea, Papa Ioan Paul al II-lea a băut aceeași licoare în vizita din 1988.