Planta minune pentru Covid-19! Americanii și chinezii se înghesuie s-o cumpere
- Andrei Arvinte
- 27 noiembrie 2020, 23:58
Floarea de soc este la mare căutare în prezent din cauza presupuselor efecte benefice pe care le are asupra sistemului imunitar.
Anul 2020 a înregistrat o creștere colosală a cererii de export florii de soc. Din primele informați reiese că SUA și China sunt cei mai mari cumpărători care se înghesuie să cumpere cantități industriale din „planta minune”.
Ungaria deja nu mai face față cererii extrem de mare.
Deși utilizat din vremuri vechi în tratamentele medicinale din Ungaria, lumea nu cumpăra soc în scop farmaceutic.
Înainte de pandemia de coronavirus, 90% din recolta de soc era vândută în industria alimentară, unde era utilizat drept colorant natural pentru îngheţată, gem sau dulciuri. Doar restul de 10% era utilizat în produse medicale. Acum socul a devenit o marfă prețioasă iar prețurile au crescut și ele în conformitate cu relația cerere/ofertă.
Ce s-a descoperit în urma testelor?
Testele efectuate arată că siropul de soc ajută foarte mult în tratamentul gripei, iar fiind dată situația de față, se crede că ar ridica imunitatea împotriva Covid-19.
Unii doctori susţin că socul poate ajuta şi la refacerea organismului în cazul infecţiilor respiratorii, inclusiv în cazul Coronavirus, dar trebuie efectuate mai multe studii pentru a dovedi aceste ipoteză.
„Mulţi producători de suplimente medicale vor soc, chiar dacă nu au lucrat cu aşa ceva înainte”, spune Gyorgy Csizmadia, directorul cooperativei Elderberry Sales Co din satul Sarszentagota. Csizmadia şi colegii săi abia ţin pasul cu cererea.
O recoltă mai mică decât de obicei a contribuit şi ea la creşterea de patru ori a preţurilor până la peste 400 de forinţi (1,32 dolari) per kilogram.
Erika Balaicza, doctor şi specialist în utilizarea ierburilor în medicină, spune că socul poate ajuta la recuperare în cazurile de infecţii respiratorii virale. Cu toate acestea, socul nu poate ucide virusul şi poate fi utilizat numai pentru a sprijini tratamentul unei infecţii, precizează Erika Balaicza.
Potrivit datelor oficiale, în 2019 Ungaria a produs 16.000 de tone de soc, scrie Agerpres.