Planta minune a sovieticilor! Oamenii ar putea trăi mai mult dacă ar consuma-o

Planta minune a sovieticilor! Oamenii ar putea trăi mai mult dacă ar consuma-o

O asociaţie de fermieri din Alaska a început să studieze şi să cultive o plantă originară din Siberia, despre care cred că ar avea proprietăţi terapeutice incredibile, informează sciencealert.com. Rhodiola Rosea ar fi fost folosită de sovietici pentru îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi mentale a soldaţilor atât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cât şi în vremea Războiul Rece.

Rhodiola Rosea - rădăcina aurie - provine din Siberia. Creşte de-a lungul Munţilor Altai şi trăieşte la temperaturi scăzute, în permafrost, un strat de sol şi roci care nu se dezgheaţă nici în timpul verii. Pare să se fi adaptat bine condiţiilor din Alaska. ”Este un mediu în care planta chiar vrea să crească, spre deosebire de restul culturilor noastre”, a explicat Stephen Brown, de la Universitatea Alaska-Fairbanks. ”Creşte în zona arctică şi sub-arctică. O ajută zilele noastre lungi. Deja a început să iasă din pământ, iar pământul este încă îngheţat”, a adăugat el.

Fascinaţia fermierilor din Alaska pentru această plantă se datorează preţului foarte bun pe care l-ar putea obţine, relatează descoperă.ro. Rădăcina aurie este cunoscută în special pentru excepţionalele sale proprietăţi fitoterapeutice, fiind folosită de secole în medicina tradiţională din Siberia şi China, pentru tratarea unor afecţiuni precum depresia sezonieră, pentru întărirea organismului, protecţia împotriva bolilor, dar şi pe post de afrodiziac, în special pentru femei.

La începutul anilor 1940, dar şi în timpul Războiului Rece, planta a devenit subiectul unor investigaţii medicale a sovieticilor. Petra Illig, pilot şi medic, cea care a fondat asociaţia fermierilor din Alaska, susţine că aceasta a fost considerată ”un secret militar al sovieticilor”, însă rezultatele cercetărilor nu sunt cunoscute.

”Multe dintre lucrurile care au fost cercetate atunci nu au fost pubicate sau au fost ascunse în beciurile din Moscova. O foloseau în special pentru îmbunătăţirea performanţelor fizice şi mentale ale soldaţilor”, spune Illig, adăugând că ar fi fost testată şi pe cosmonauţi.

Planta a intrat în atenţia medicinii vestice în 2007 când un studiu a arătat că 500 de miligrame de extract de rădăcină aurie pot ajuta la trata depresia.

În 2013, cercetătorii de la Universitatea California-Irvine au arătat că aceasta ne-ar putea ajuta să rămânem tineri. Ei au descoperit că muştele care au consumat această plantă au trăit, în medie, cu 24% mai mult.

”Oamenii, sănătoşi sau nu, ar putea trăi mai mult dacă ar consuma această plantă”, a arătat autorul studiului, Mahtab Jafari. ”Până acum am observat asta la muşte şi la viermi, însă nimic asemănător nu a mai fost observat vreodată”, a adăugat el.

Cu toată că proprietăţile medicinale ale plantei nu au fost recunoscute de autorităţile din SUA, vânzările au crescut semnificativ de când a fost reintrodusă pe piaţa americană.