Evenimentul Zilei > International > Plângere împotriva lui Merkel pentru complicitate la uciderea lui Qassem Soleimani
Plângere împotriva lui Merkel pentru complicitate la uciderea lui Qassem Soleimani

Plângere împotriva lui Merkel pentru complicitate la uciderea lui Qassem Soleimani

Mai mulți deputaţi din partidul german Die Linke au anunţat astăzi că au depus o plângere împotriva Angelei Merkel pentru complicitate la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani.

Un grup de deputaţi germani au anunţat joi că au depus o plângere împotriva Angelei Merkel şi a mai multor miniştri pentru complicitate la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, omorât la Bagdad într-un atac al unei drone americane care s-a folosit de un releu din Germania.

Ei spun că guvernul federal este complice la uciderea lui Soleimani pentru că acesta a fost omorât la Bagdad într-un atac al unei drone americane dar care s-a folosit de un releu din Germania: „Nu mai putem accepta ca guvernul federal să permită şi să susţină războiul dronelor americane, care este contrar dreptului internaţional, încălcând el însuşi dreptul internaţional”, denunţă opt deputaţi ai partidului de extremă stânga Die Linke.

Pe lângă cancelarul german, plângerea îi vizează pe miniştrii germani de externe, Heiko Maas, al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, şi de interne, Horst Seehofer. „Ordinele acestui atac nu au putut fi transmise decât printr-o staţie releu de pe teritoriul german, baza aeriană americană de la Ramstein”, situată în sud-vestul ţării, au spus deputații în comunicatul transmis astăzi presei.

Reamintim că 3 ianuarie, Washingtonul l-a ucis într-un atac cu dronă de la Bagdad pe comandantul din cadrul Gardienilor Revoluţiei şi arhitect al strategiei de influenţă regională iraniană. „Ordinele acestui atac nu au putut fi transmise decât printr-o staţie releu de pe teritoriul german, baza aeriană americană de la Ramstein”, situată în sud-vestul ţării, acuză ei în comunicat. Potrivit lor, guvernul a fost complice al acestei execuţii autorizând utilizarea acestei baze pentru atacuri cu dronă.

„Guvernul german a fost complice al acestei execuţii autorizând utilizarea acestei baze pentru atacuri cu dronă”

„Guvernul federal este obligat să prevină încălcările dreptului internaţional care au loc pe teritoriu german”, estimează membrii Bundestagului. Tribunalul administrativ superior din Munster, sesizat de trei reclamanţi yemeniţi, a emis în martie 2019 un verdict conform căruia guvernul german trebuie să se asigure că SUA respectă dreptul internaţional atunci când efectuează atacuri cu drone din această bază aflată în landul Renania-Palatinat.

Judecătorii administrativi au considerat în special că Germania avea o obligaţie de a proteja o populaţie, chiar şi în străinătate, întrucât aceste atacuri sunt lansate de la sol. În 2013, cotidianul Suddeutsche Zeitung a relatat că din 2011 un centru de comandament aerian situat în baza din Ramstein dirijează atacurile armatei SUA în Africa. Potrivit unor documente procurate de cotidian, o instalaţie de satelit de la Ramstein îi permite pilotului dronei, în SUA, să menţină contactul cu aparatul şi să-l dirijeze până la eliminarea ţintelor, noteză Agerpres.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: