Planeta Pământ ar fi avut un inel asemănător cu al lui Saturn. Detalii fascinante

Planeta Pământ ar fi avut un inel asemănător cu al lui Saturn. Detalii fascinante Sursa foto: ArtStation/ Planeta Pământ cu inel de asteroizi

Planeta Pământ ar fi putut avea în jurul său un inel gigantic de roci spațiale, asemănător celor din jurul planetei Saturn. Din cauza acestuia s-ar fi produs mai multe ciocniri de meteoriți pe suprafața planetei, conform unei noi cercetări.

Inelul ipotetic s-ar fi format în urmă cu aproximativ 466 de milioane de ani. Acesta ar fi fost alcătuit din rămășițele unui asteroid gigantic distrus de forțele mareice ale Pământului după ce a trecut de limita Roche a planetei.

Ce impact a avut inelul asupra planetei Pământ?

Aruncând o umbră peste ecuatorul Pământului, inelul ar fi putut contribui la o răcire globală prin blocarea luminii solare. În același timp, meteoriții ar fi aterizat pe Terra. Cercetătorii și-au publicat rezultatele la 16 septembrie în revista Earth and Planetary Science Letters.

„De-a lungul a milioane de ani, materialul din acest inel a căzut treptat pe Pământ. A creat vârful de ciocniri de meteoriți observat în înregistrările geologice. De asemenea, observăm că straturile din rocile sedimentare din această perioadă conțin cantități extraordinare de resturi de meteoriți”, a declarat autorul principal al studiului, Andy Tomkins, profesor de științe planetare la Universitatea Monash din Australia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii de știință au ajuns la această ipoteză surprinzătoare studiind o perioadă din istoria Pământului cunoscută sub numele de Ordovician (485 milioane - 443 milioane de ani în urmă). Aceasta a fost o perioadă tumultoasă pentru planetă. A fost una dintre cele mai reci perioade din ultimii 500 de milioane de ani. De asemenea, a înregistrat o creștere dramatică a ratei de meteoriți care au lovit Pământul.

Descoperirile cercetătorilor

Pentru a investiga ce ar fi putut cauza aceste efecte, oamenii de știință au cartografiat pozițiile a 21 de cratere de impact ale asteroizilor din Ordovician. Acest lucru a arătat că toate impacturile au avut loc la 30 de grade de ecuatorul Pământului. Un procent 70% din scoarța continentală a Pământului se află în afara acestei regiuni. Atunci, cercetătorii au calculat că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple din întâmplare este aceeași ca și cum ai arunca de 21 de ori un zar cu trei fețe și ai obține același rezultat de 21 de ori.

Cercetătorii au ales o ipoteză care ar putea explica atât loviturile ecuatoriale, cât și răcirea planetei. Este vorba de un un inel, rămășițele unui asteroid distrus, care înconjoară Pământul la ecuator.

Este nevoie de mai multe dovezi pentru a susține ipoteza. Totuși, teoria inelului antic ar putea explica multe aspecte ale istoriei Pământului. Probabilitatea unei explicații crește dacă inelele au apărut de mai multe ori deasupra planetei înainte de a fi șterse încet.

„Ideea că un sistem de inele ar fi putut influența temperaturile globale adaugă un nou nivel de complexitate înțelegerii noastre despre modul în care evenimentele extraterestre ar fi putut modela clima Pământului”, a declarat Tomkins, conform livescience.com.

Revista presei