Ce se ascunde în spatele misterului metanului marțian. Ceva ciudat se întâmplă pe Planeta Roșie
- Militaru Adrian
- 12 septembrie 2024, 12:58
La sfârșitul anului 2013 și începutul anului 2014, roverul Curiosity al NASA a detectat un vârf neașteptat de metan pe Marte. Acesta a fost de 10 ori mai mare decât nivelul obișnuit. În câteva luni, vârful a dispărut.
De atunci, Curiosity a înregistrat încă șase astfel de evenimente. Cu toate acestea, măsurătorile globale ale gazului nu au reușit să găsească nimic concludent. Cauza acestor vârfuri misterioase de metan poate fi o formă ciudată de viață extraterestră. De asemenea, poate fi doar o chimie interesantă. Oricum ar fi, ceva ciudat se întâmplă pe Planeta Roșie.
Pe Marte se găsește suficient carbon
Metanul este relativ simplu. Este doar un atom de carbon atașat la patru atomi de hidrogen, iar ambele elemente sunt incredibil de comune în univers. Pe Marte, există suficient carbon. Acesta formează coloana vertebrală a dioxidului de carbon, principala componentă a atmosferei subțiri, dar persistente, a planetei.
Hidrogenul este, de asemenea, comun pe Marte și literalmente peste tot în univers. Dar hidrogenul este un element foarte prietenos și se găsește de obicei legat de o altă moleculă. Pentru a produce metan, hidrogenul trebuie eliberat.
Din fericire, pe Pământ, cunoaștem deja un proces de generare a hidrogenului liber. Atunci când apa interacționează cu rocile bogate în fier și magneziu, oxidarea poate elibera hidrogen. Unul dintre aceste procese implică olivina, un mineral care este bogat atât în fier, cât și în magneziu. Atunci când olivina și apa interacționează, aceasta duce la un proces numit serpentinizare. Cazul olivinei este deosebit de interesant deoarece este un mineral foarte comun pe Marte.
Odată eliberat, hidrogenul poate, în condițiile potrivite, să reacționeze cu dioxidul de carbon printr-un proces numit sinteză Fischer-Tropsch, producând metan. Dar pentru ca toate acestea să funcționeze, Marte are nevoie de apă lichidă. Deși planeta a fost cândva bogată în apă, după cum demonstrează albia secată a râurilor și eroziunea, acum este cu siguranță foarte uscată.
Singurul loc unde ar putea exista apă lichidă pe Marte este adânc în subteran, presărată ici și colo în crăpături și fisuri microscopice, la fel ca în mantaua Pământului. Dacă există apă lichidă în subteran, atunci această apă ar putea reacționa cu mineralele și ar putea elibera hidrogen. Hidrogenul ar putea apoi să reacționeze cu dioxidul de carbon și să producă metan.
Planeta nu este activă din punct de vedere geologic
Dar ce ar putea declanșa exploziile bruște de metan măsurate de Curiosity? Un proces pur geologic are dificultăți în a produce creșteri rapide de metan, deoarece Marte nu este activ din punct de vedere geologic la fel ca Pământul.
Deci, poate că Marte este „viu”. Cu siguranță nu există viață la suprafață în prezent, deși este posibil ca Marte să fi găzduit viață în trecutul său îndepărtat. Dacă Marte încă mai păstrează unele creaturi vii, acestea trebuie să trăiască și în subteran, departe de observațiile noastre actuale.
Iar această viață marțiană nu ar putea supraviețui prin fotosinteză, deoarece lumina soarelui nu poate pătrunde până la acele adâncimi. Nici nu ar putea folosi oxigenul, deoarece nu există suficient oxigen liber pe acea planetă pentru a o susține. Așadar, orice formă de viață ascunsă nu ar fi ca majoritatea creaturilor vii de pe Pământ.
Dar, din fericire, Pământul are o varietate atât de mare de forme de viață încât există o clasă de organisme care s-ar putea potrivi: metanogenele. Aceste organisme unicelulare au metabolisme foarte ciudate - în special, „mănâncă” hidrogen și excretă metan.
În acest scenariu, metanogenele ar lua locul proceselor chimice pentru a produce metan pe Marte. La fel ca toate ființele vii de pe Pământ, acestea ar avea în continuare nevoie de carbon și de apă lichidă pentru a reacționa cu minerale bogate în fier pentru a genera hidrogen eliberat. Dar de aici, metanogenele ar consuma hidrogenul și ar produce metan ca gaz rezidual.
Vârfuri de metan observate pe Planeta Roșie
Scurtele vârfuri de metan observate pe Marte tind să urmeze anotimpurile, sfârșitul primăverii și începutul verii părând să aibă cele mai ridicate niveluri de metan atmosferic. În timp ce introducerea vieții ca ipoteză pentru a explica un mister astronomic este întotdeauna un pas înainte, în acest caz este o potrivire naturală, deoarece multe organisme vii răspund în mod natural la schimbările sezoniere.
Totuși, nu există nicio altă dovadă a existenței vieții pe Planeta Roșie. Și nu există semne ale altor produse secundare ale metanogenilor, cum ar fi niveluri excesive de etan. Așadar, nu este un caz sigur de viață pe Marte.
În plus, trebuie să existe un mecanism de distrugere a metanului pe Marte la fel de repede cum apare. În timp ce metanul este instabil în atmosfera marțiană, metodele actuale stabilite, precum disocierea și oxidarea Ub, necesită secole pentru a se desfășura. Prin urmare, orice metodă am inventa pentru a explica apariția bruscă a metanului trebuie să fie însoțită de o metodă de eliminare a acestuia.
Indiferent ce se întâmplă pe Marte, creșterea și scăderea sezonieră a metanului este un semn că mai avem multe de învățat despre planeta noastră vecină și că aceasta ascunde multe secrete sub suprafața sa, potrivit yahoo.