Planeta de DIAMANT. Care este natura prețioasei stele aflată la 18 ore de Terra
- Alexandra Ciliac
- 29 aprilie 2014, 21:21
Astrul 55 Cancri, denumit ”Planeta de diamant”, ar putea avea o natură mai puţin preţioasă, arată un studiu al astronomilor de la Universitatea din Arizona.
Planeta, a cărei existenţă a fost confirmată anterior de NASA, ar fi o adevărată bijuterie cosmică, două treimi din masa ei (care este de două ori mai mare decât Pământul) fiind compuse din diamant pur. Forţa de gravitaţie a planetei este cea care comprimă carbonul la presiuni uriaşe, transformându-l în diamant, aşa cum întâmplă şi în subsolul terestru.
Studiul coordonat de astronomul Johanna Teske indică faptul că această planetă ar avea, de fapt, o natură mai puţin preţioasă.
”Studiul iniţial indica faptul că 55 Cancri, o stea din centrul unui sistem solar format din 5 planete, ar avea un raport de carbon:oxigen mai mare de 1 (...) însă analiza noastră indică faptul că această stea ar fi mai săracă în carbon decât s-a crezut iniţial”, spune Teske.
Potrivit acestui nou studiu, 55 Cancri conţine cu aproximativ 25% mai mult oxigen decât carbon. ”Teoretic, (planeta) 55 Cancri ar putea prezenta totuşi un raport ridicat carbon:oxigen şi ar putea fi o planetă din diamant, dar steaua în jurul căreia gravitează nu prezintă un raport similar între cele două elemente”, a mai adăugat ea.
Planeta 55 Cancri orbitează în jurul unei stele din clasa Soarelui, aflată la 40 de ani lumină distanţă, însă se mişcă atât de repede pe orbită încât un an la suprafaţa acestei planete este echivalent cu doar 18 ore pe Pământ.
”Suprafaţa acestei planete este acoperită cu grafit şi diamant, şi nu cu apă şi granit” ca pe Pământ, susţinea Nikku Madhusudhan, unul dintre cercetătorii care au contribuit la descoperirea ei, în 2012.