Plajele sălbatice Vadu și Corbu vor fi închise temporar

Plajele sălbatice Vadu și Corbu vor fi închise temporar

Rezervația Biosferei Delta Dunării, care pe zona costieră, de-a lungul Mării Negre, are cinci plaje sălbatice, se confruntă cu o încercare din ce în ce mai agresivă a autorităților locale din Tulcea și Constanța de a le prelua în administrare.

Primăriile vor să le modernizeze pentru a atrage cât mai mulți turiști, Rezervația exclude orice activitate economică pe întinderile de nisip strict protejate, dând ca exemplu plajele Vadu și Corbu, deja „scăpate de sub control”, care din cauza gunoaielor aruncate de turiști sunt acum infestate de rozătoare. În dreptul localităților Sulina, Sfântu Gheorghe, Vadu, Corbu și zona Portița sunt porțiuni pe care se face plajă și îmbăiere, acestea fiind plaje neamenajate.

Primarul orașului Sulina, Nicolae Răduș, recunoaște că este pe „poziție de război” cu Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), care se opune transferării plajelor către primării pentru că „noi vrem să facem ceva pentru turiști”.

Plaja Sulina, singura care se lărgește natural, datorită aluviunilor aduse de Dunăre, este iubită de turiști tocmai pentru liniștea și sălbăticia ei, oamenii stând la soare nu departe de văcuțele care vin să se răcorească în mare.

Toalete ecologice și salvamari pe plajele din Delta Dunării

Guvernatorul Rezervației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, spune că în parlament există o propunere de modificare a legii Rezervației, care presupune schimbarea statutului acestor plaje.

Modificarea ar viza însă doar posibilitatea de a amenaja, pe cele cinci plaje, minime condiții de igienă, toalete ecologice, salvamari. „Indiferent cât s-ar dori să ținem plajele pentru o activitate turistică dezvoltată, acest lucru nu se poate”, a declarat, pentru EVZ, Țibuleac.

El dă ca exemplu situația plajelor Vadu și Corbu unde lucrurile sunt „scăpate de sub control”, zonele de nisip și vegetație uscată fiind infestate cu rozătoare, ca urmare a gunoaielor lăsate de turiști: „Vorbim de șobolani. Din păcate s-au înmulțit foarte mult și da, devin o problemă. Discutăm clar de infestarea plajelor și la Corbu și la Vadu”.

Pentru o igienizare eficientă, singura soluție ar fi închiderea temporară a celor două plaje, deratizarea urmând să fie efectuată de primăria Corbu, împreună cu Rezervația Deltei Dunării. „Altfel, o să avem o mare problemă. Va trebui să supunem în Consiliul ARBDD-ului și să discutăm, ulterior, și cu Consiliul Județean și Prefectura Constanța, cu DSVSA pentru a găsi cea mai bună formulă. Nici nu ne dorim să afectăm o zonă turistică totuși, dar, pe de altă parte, este un fenomen care se poate extinde și poate afecta, în final, turismul în sine”, a concluzionat guvernatorul Cătălin Țibuleac.

Ne puteți urmări și pe Google News