Plajele de pe litoral invadate de meduze. Specialiștii au dat verdictul. Nu sunt periculoase pentru oameni

Plajele de pe litoral invadate de meduze. Specialiștii au dat verdictul. Nu sunt periculoase pentru oameni

Temperaturile ridicate ale apei mării și curenții marini puternici au umplut plajele de pe litoral cu cantități impresionante de meduze albăstrui. Cercetătorii Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” susțin că este vorba de o specie comună de meduze, nepericuloase, care însă poate produce iritații persoanelor sensibile.

Invazia de meduze a fost semnalată atât în Mamaia cât și în sudul litoralului. Spre deosebire de anii trecuți, în această vară meduzele sunt mult mai mari, având tentacule albăstrui cu dungi roșiatice, fapt ce a dus la concluzia că ar putea fi vorba de o nouă specie. Vietățile gelatinoase au fost semnalate și  la începutul lunii septembrie, în cantități uriașe, atât în apă cât și pe nisip. Deși nu sunt considerate periculoase, o turistă din Neptun, lovită în ochi de o meduză, a fost transportată la spital după ce s-a plâns că nu mai vede.

Specialiștii Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, Constanța, informează, astăzi, că după studierea exemplarelor prelevate de pe plajă s-a ajuns la concluzia că “este vorba de o specie comună, și anume Rhizostoma pulmo (Macri, 1778), așa numita meduză de apă caldă, distribuită pe scară largă în Oceanul Atlantic, estul Mediteranei și Marea Neagră, și nu Rhizostoma octopus, specie caracteristică zonelor mai reci (Marea Nordului).”

Rhizostoma pulmo este cea mai mare meduză din Marea Neagră, având formă de clopot cu diametrul de 20-30 cm și 16 lobi marginali, respectiv 8 organe de simț complexe. Tentaculele sunt concrescute, franjurate pe margini, astfel încât un exemplar adult poate avea lungimea axială de 50-60 cm. Coloritul este alb-transparent, cu tente de albastru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit biologilor marini, prezenţa meduzelor la mal se datorează temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada verii și la începutul toamnei, curenţilor marini şi furtunilor, fiind vorba de un fenomen natural. Odată ajunse în zona de mal, numeroase exemplare mor și astfel se explică eșuările masive din ultimele zile. Aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni, numai în cazul persoanelor sensibile, prin contactul cu pielea, pot apărea iritații, care dispar într-un timp scurt.