Plafonarea prețului gazelor rusești, respinsă de miniștrii Energiei UE. Bruxelles caută noi soluții

Plafonarea prețului gazelor rusești, respinsă de miniștrii Energiei UE. Bruxelles caută noi soluții Gazprom. Sursa foto: Arhiva EVZ

Plafonarea prețurilor la gazele rusești nu a fost votată de miniștrii Energiei ai UE, iar toată lumea se grăbește să găsească o soluție, în regim de urgență. Țările membre au cerut Bruxelles-ului să vină cu noi propuneri pentru limitarea veniturilor producătorilor de energie în afara gazelor și un sprijin financiar pentru firmele de energie.

Miniştrii Energiei ai UE au respins plafonarea preţului gazelor ruseşti, cerând UE plafoane mai extinse pentru prețul gazelor, dar Comisia Europeană a considera că o astfel de idee nu este fezabilă.

Miniștrii sunt îngrijorați că în această iarnă, impactul prețurilor va avea un efect devastator asupra gospodăriilor și întreprinderilor. Potrivit planului UE, guvernele statelor membre ar capta veniturile în exces ale centralelor nucleare, eoliane și pe cărbune. Mai mult, companiile de combustibili fosili ar plăti o contribuție de solidaritate.

”A lua unele dintre aceste profituri în exces şi a le returna gospodăriilor are sens”, a declarat vineri ministrul irlandez al Mediului, Eamon Ryan, despre recomandările Comisiei. Ministrul ceh al Industriei a anunțat că o întâlnire a miniștrilor de energie ar urma să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moscova a anunțat că va opri complet livrările către Europa, dacă s-ar aplica un plafon de preţ pentru gazele ruseşti

Ungaria, care încă primește gaz rusesc, a anunțat că nu riscă șă-și piardă această aprovizionare. Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a declarat că o impunere de restricții asupra gazelor rusești ar duce la o întrerupere imediată a livrărilor.

Comisia Europeană a avertizat că limitarea preţurilor gazelor naturale lichefiate în Europa ar putea risca să îl redirecţioneze către alte regiuni, privând Europa de combustibilul atât de necesar. ”Trebuie să avem grijă să nu punem în pericol situaţia noastră de securitate a aprovizionării”, a declarat comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson.

În ultimul an, livrările de gaze rusești către Europa au scăzut cu 90%, Moscova acuzând că pentru scăderea drastică a livrărilor este vinovat Occidentul, prin sancțiunile impuse Rusiei, scrie Reuters. Reamintim că miercuri, liderul de la Kremlin a anunțat că va opri toate livrările de gaz, petrol și cărbune, în cazul în care Uniunea Europeană va fi pentru plafonarea prețurilor.

„Nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici cărbune (...). Nimic”, a adăugat Putin.