Plăcut şi devastator. Ce se întâmplă cu corpul TĂU când nu îi mai dai zahăr
- Angelo Tăutu
- 5 martie 2015, 15:20
Unul dintre primii oameni care au observat efectul nociv al zahărului a fost Frederick Banting, distins cu premiul Nobel în 1923 pentru descoperirea insulinei.
Banting suspecta că zahărul provoacă diabet, deoarece această boală era extrem de rară în cadrul populaţiilor care nu consumau zahăr şi foarte răspândită în acelea în care zahărul făcea parte din dieta zilnică. Bun, atunci ce se întâmplă mai exact cu corpul tău când nu îi mai dai zahăr? Este o întrebare la care încearcă să răspundă The Independent.
Un fel de recompensă
În momentul când consumi mult zahăr, creierul devine tolerant la dulce. Astfel, se creează o dependenţă care este asemănătoare celei de nicotină şi heroină, după cum spun unii dintre specialişti. În momentul în care se renunţă la zahăr, manifestările pot fi, în unele cazuri, asemănătoare cu cele ale dependenţilor, după cum subliniază cercetătorii. „Zahărul devine un fel de recompensă pentru creier! Spre exemplu, cortexul prefrontal activează, de asemenea, hormoni care spun corpului nostru - Hei, acest tort este foarte bun!”.
Un expert nutriţionist afirma de curând că un britanic consumă în medie 238 de linguriţe de zahăr în fiecare săptămână.
În plus, multe alimente despre care nu credem că au un conţinut bogat de zahăr, de fapt au, potrivit Medical Daily. Aceste zaharuri adăugate sunt mascate. Prin urmare, ce e de făcut? Deturnarea creierului de la „recompensele” dulci poate fi grea, dar nu imposibilă. Pentru unii, evitarea oricărei surse de zahăr timp de o săptămână de exemplu, poate părea o sarcină dificilă, pe de-o parte din cauza faptului că acesta este conţinut într-o formă sau alta de o serie de alimente, dar şi din cauza dependenţei create. „Dar cu voinţă se poate reuşi!”, subliniază nutriţioniştii.