Azi discutăm despre un subiect care cu siguranță va stîrni emoții puternice, indignări și rostogoliri virtuoase de ochi în cap. E vorba despre eforturile făcute întru prea civilizarea acestor generații, pînă la înăbușirea oricărei biologii care încă mai zace în noi.
Adică despre pizdificarea societății. Vai, dragă! Cum își permite sociologul să vorbească atît de urît? Nu numai că îmi permit, ca să vă stîrnesc, să vă ajut să înțelegeți ce face biologia din noi atunci cînd fierbe sîngele pe dinăuntru de indignare.
Dar vă fac și o întreagă analiză sociologico-antropologică privind felul în care decurge acest proces, plecînd de la prestigioasele lucrări științifice ale lui Norbert Elias și ale lui George Ritzer. În plus, vă explic cît de fățarnici – sau de neștiutori – sînteți atunci cînd preamăriți eforturile de mobilizare pe bază de fraze puternice. Cum ar fi, de exemplu, vestita frază eroică “idi na hui”. Vă explic ce înseamnă “idi na hui”, în cazul în care nu știați. Vă propun să meditați la tensiunea dintre biologie și cultură, la felul în care sexualitatea și violența sînt cînd reprimate, cînd preamărite, în funcție de nevoile sociale. Și, mai ales, vă propun să vă gîndiți la următoarele întrebări. Pînă unde strîngem șurubul de control social asupra instinctului? Pînă unde relativizăm biologia? Ce te faci cînd ai nevoie instituțională de violență? Cînd vrei să-ți umpli armatele cu soldați, iar tu te-ai străduit cîteva generații la rînd să-i cocoloșești, să-i prea domesticești? Să suprimi violența, hormonul, bărbatul biologic? Să-i pizdifici? Cum canalizezi violența socială în scopuri geopolitice? Cum legitimezi opțiunile geopolitice violente? Cum construiești fidelitatea? Ai o populație pregătită pentru violență, în cazul în care Doamne ferește intră și peste tine rusul? Puternice întrebări.
Pe lîngă ele, vă prezint unul dintre cele mai puternic nebunești geniale filme făcute vreodată. Hint: filmat în junglă. Pe bune în junglă. Dacă știți cinematografie, atunci o să vă dați probabil seama repede la ce mă refer. Dacă nu știți, veți afla, ascultînd emisiunea pînă la capăt. O emisiune maraton, care nici nu vă dați seama cînd trece, atît de atractivă este. Slava. Ghinion. Pașol na turbinka.
Vezi emisiunea integral pe canalul de YouTube HAI România
Psihanaliză și psihoterapie psihanalitică” – O carte care distruge percepția publică cum că Sigmund Freud este cel care a inventat psihanaliza
Toți am auzit de Sigmund Freud. Fondator al psihanalizei, cel care a introdus pentru prima dată noțiuni precum mecanism de apărare sau inconștient în cultura populară.
Să fi avut Sigmund Freud dreptate cu ceea ce a descoperit ? Într-adevăr, să fie toate cercetările ulterioare doar niște încercări tardive de a reconstrui concepțiile bine definite de către Freud ? Răspunsurile le puteți afla în cartea “Psihanaliză și psihoterapie psihanalitică” care este disponibilă acum la punctele de difuzare a presei și prin comandă online pe www.edituradecarte.ro.