Pisica Grasă Tattoo, salonul unde cerneala este folosită pentru a crea artă pe piele

Pisica Grasă Tattoo, salonul unde cerneala este folosită pentru a crea artă pe piele Pisica Grasă Tattoo, sursa foto: arhiva companiei

Deși tatuajele sunt încă privite cu o reținere de către unii, tot mai multe persoane aleg să le folosească pentru a-și transpune pe piele adevărate opere de artă. În rândul celor mai apreciați specialiști din domeniu, salonul Pisica Grasă Tattoo, condus de Ioana Dumitrescu, s-a impus ca un nume de referință. Ioana a început această călătorie acum 12 ani, lucrând singură, și a reușit să se afirme într-un sector predominant masculin.

Tatuajele nu sunt o „modă” recentă, obiceiul datează de mii de ani. În 1992, aproape de granița dintre Austria și Italia, s-a descoperit corpul unui bărbat. Conform estimărilor făcute de arheologi, vechimea sa era de peste 5.000 de ani. Pe corpul bine conservat de gheață s-au putut observa „însemnări” care seamănă foarte bine cu ceea ce noi cunoaștem astăzi ca tatuaje. Iar potrivit specialiștilor, cele 58 de „însemnări” nu erau unele întâmplătoare, practica fiind una fecventă pentru acele vremuri.

De asemenea, pentru adolescenții din popoarele primitive, tatuatul era un ritual de trecere. Dacă nu ar fi suportat durerea, atunci ei nu ar fi putut participa la luptă. Tatuajele aveau însă o semnificație și în cazul fetelor, pentru că, dacă nu rezistau acestei încercări, credința era că nu ar fi suportat nici durerile nașterii.

Iubirea pentru artă

Iona Dumitrescu s-a născut în anul 1988. A absolvit Colegiul de Arhitectură, iar mai apoi a urmat cursurile a trei facultăți. Prima a fost Facultatea de Jurnalism, pe care a și absolvit-o. În cadrul acesteia a studiat marketing-ul și publicitatea, domenii care îi sunt de folos acum în propriile afaceri.

Ne puteți urmări și pe Google News

A făcut și un an de Arte Plastice. Iubirea pentru artă i-a fost insuflată de bunica sa, care a fost pictoriță. Pictura a fost și visul Ionei. Însă, așa cum a declarat în interviul pentru infofinanciar.ro, spiritul ei este unul liber. În final, nu s-a putut conforma canoanelor facultății, pentru că „nu este atât de liberă pe cât mi-am imaginat eu”. Iar după un an a renunțat.

Iona Dumitrescu, fondatoarea Pisica Grasă Tattoo și Sclipici Studio

Iona Dumitrescu, fondatoarea Pisica Grasă Tattoo și Sclipici Studio

A mai făcut și un an de Managementul Afacerilor. Atunci când s-a înscris aici, deja făcea parte din lumea antreprenoriatului – deținea Pisica Grasă Tattoo. „Îmi doream să mă învețe cineva cum să îmi manageriez prima afacere”, mărturisește Iona. Dar nici aici lucrurile nu erau așa cum și-ar fi dorit, așa că, în final, a „învățat tot singură”.

Deschiderea salonului de tatuaje

Iona a muncit încă de la vârsta de 18 ani. Nu pentru că familia sa nu ar fi avut o situație financiară bună, ci pentru că își dorea efectiv să lucreze. A început prin a avea un job part-time de secretariat. Iar atunci când era pe băncile Facultății de Jurnalism, a debutat în acest domeniu. A lucrat în redacțiile unora dintre cele mai cunoscute publicații de la noi din țară.

Următorul job a fost și cel care a adus-o unde este astăzi – cel de tatuator. După doar un an și-a deschis propriul salon, Pisica Grasă Tattoo. „Fără să mă gândesc prea mult. Am avut pur și simplu curaj”, explică antreprenoarea.

Pisica Grasă Tattoo, sursa foto: arhiva companiei

Pisica Grasă Tattoo, sursa foto: arhiva companiei

În 2012, când a pus bazele afacerii, Iona nu voia să fie un salon. Își dorea mai mult să aibă un spațiu propriu, un studio, cu toate autorizațiile necesare, în care să poată să tatueze. Asta și pentru că, la acel moment, „când m-am apucat eu de tatuat, femeile nu erau atât de ușor acceptate în industrie. Erau saloane de motocicliști, saloane de bărbați. Și atunci toată lumea râdea, dacă te duceai tu, îmbrăcată în roz, și voiai să tatuezi.”

La început, spațiul a fost unul modest. Pe de o parte pentru că antreprenoarea nu a avut niciun suport financiar, dar nici un plan de investiții. „Totul a fost făcut pe parcurs”, a punctat Iona.

Extinderea afacerilor

În prezent, antreprenoarea și-a extins afacerile pe care le deține. În urmă cu patru ani, când lumea încă se confrunta cu pandemia, a decis să deschidă salonul de înfrumusețare „Sclipici Studio”.

După cum spune, la numele celor două afaceri ale sale nu s-a „gândit prea mult”.

„Pisica Grasă Tattoo a venit de la faptul că aveam o pisică grasă, pe care o iubeam foarte mult. Și de acolo numele. Mi-am dorit să fie în limba română și nu am vrut să fie ceva cool. I-am spus Pisica Grasă și a avut succes – lumea îl reține. Sclipici Studio trebuia să aibă un cu totul alt nume. Dar eram cu fetița mea la Registrul Comerțului, urmând să înregistrez numele societății, și ea mi-a spus: «Cum ar fi să se cheme Sclipici?». Și am zis: «Da, ăsta este numele – Sclipici Studio!»”, a povestit Iona Dumitrescu.

Deschiderea salonului Sclipici Studio, sursa foto: arhiva companiei

Deschiderea salonului Sclipici Studio, sursa foto: arhiva companiei

Cu toate că nu a avut o investiție substanțială în primul business, în cel de-al doilea a băgat aproape 40.000 de euro. Iar ulterior „au mai fost necesare investiții”, pentru aparatura necesară unui salon de beauty. Iona alocă permanent sume de bani celor două saloane, pentru că investește mai ales în decor, deoarece renovează tot timpul.

„Pentru că spațiul pentru mine este foarte important. Trebuie să fie un loc aparte. Acesta este modelul meu de business, ceea ce îmi doresc eu de la afacere. Nu înseamnă că se pliază pentru toți antreprenorii. Însă cred că sunt foarte importante investițiile. Niciodată nu îmi este frică să le fac. Pentru că, atunci când investești în business-ul tău, lucrurile încep să dea roade și mai mult”, a subliniat antreprenoarea.

Evoluția afacerilor

Iar afacerile au evoluat în bine. Pisica Grasă Tattoo va împlini 12 ani de existență în luna decembrie. Dacă inițial nu a existat o echipă a salonului de tatuaje, pentru că Iona era singură, ei bine, acum, aceasta însumează cinci oameni, pe lângă manager și recepție.

În cazul Sclipici Studio, Iona a pornit la drum în urmă cu patru ani cu șase oameni. Dar, ca și în cazul salonului de tatuaje, odată cu creșterea cererii din partea clienților, a fost nevoie și de personal. Acum, echipa salonului de beauty a ajuns la 11 oameni.

După cum a explicat antreprenoarea, la Sclipici Studio sunt căutate toate departamentele. Și asta și datorită faptului că echipa încearcă să ofere mai multe produse care nu se găsesc la alte saloane.

„Încercăm să ne diferențiem față de celelalte saloane de înfrumusețare. Sunt și foarte multe și atunci încercăm să fim altfel, să ieșim din zona de masă făcând foarte multe culori speciale, lucru pe care nu îl întâlnești la celelalte saloane”, a explicat Iona. Cu toate acestea, prețurile sunt unele în media pieței pentru astfel de servicii.

Salon Pisica Grasă Tattoo, sursa foto: arhiva companiei

Salon Pisica Grasă Tattoo, sursa foto: arhiva companiei

Lucrurile nu stau însă la fel în cazul afacerii cu tatuaje. Antreprenoarea a evidențiat că salonul Pisica Grasă Tattoo este specializat pe zona de grafică care nu se adresează comercialului. Acesta nu se poate găsi decât în salonul de pe Strada Aurel Vlaicu, iar arta este una „impecabilă”, spune antreprenoarea.

„La tatuaje avem o anumită tarifare, total diferită. Pentru că acolo ți se prestează un serviciu artistic pe care îl vei purta toată viața. Și atunci, acesta trebuie să fie impecabil. Deci, pe lângă manoperă, se plătește și tehnica artistului. Cu cât un artist este mai bun, cu atât costul va fi mai mare, pentru că lucrurile trebuie să fie, așa cum am spus, impecabile”, a mai declarat fondatoarea salonului.

Nevoia de implicare constantă

După 12 ani de antreprenoriat, Iona susține că una dintre lecțiile cele mai importante pe care le-a învățat este că, pentru ca afacerile să meargă cât mai bine, este nevoie de o implicare constantă. Nu este suficientă numai o investiție. Pentru a-și putea cunoaște afacerea foarte bine, timp de doi ani antreprenoarea a lucrat câte 12 ore pe zi. Iar acum culege roadele acestei munci.

Pisica Grasă Tattoo, sursa foto: arhiva companiei

Pisica Grasă Tattoo, sursa foto: arhiva companiei

„Asta este ceea ce contează mai mult, cât timp și dedicare aloci business-ului tău. Practic, trebuie să fii acolo în permanență. Pentru mine, ambele afaceri mi-au demonstrat că trebuie să fii acolo în permanență. Pentru că trebuie să îți cunoști business-ul aproape la fel de bine ca pe un membru al familiei”, a mai precizat Iona Dumitrescu.