Pippidi, critici la adresa Guvernului Cioloș: "E ca și cum cineva ți-ar da o mașină drăguță, dar nu-ți dă și cheia"

Pippidi, critici la adresa Guvernului Cioloș: "E ca și cum cineva ți-ar da o mașină drăguță, dar nu-ți dă și cheia"

Politolog Alina Mungiu-Pippidi, a spun, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere" moderată de Rareș Bogdan și difuzată de Realitatea TV, că premierul Dacian Cioloș nu a fost eficient în acest an de mandat. Ea consideră că impresia lăsată de guvernul tehnocrat este că ”cineva ți-a dat o mașină drăguță, dar nu și cheia pentru ea”.

Mungiu a explicat că Dacian Cioloș a fost ”dependent de anumite persoane” și că a greșit în redactarea marilor proiecte de reformă.

"Nu pot să spun că anul ăsta, dupa un an de mandat al lui Dacian Ciolos, arată foarte bine. Mi se pare o dovadă de incapacitate a Guvernelor României faptul ca nu putem ști cât este bugetul unei școli din România și că nu te poti lupta cu corupția într-o țară în care ceri părinților bani și îi bagi în buzunar, dar nu știi ce se întâmplă cu banii școlii. Tot ce trebuie să facem este să afișăm pe ușa școlii bugetul și câți bani au dat părinții”, a afirmat Alina Mungiu-Pippidi.

La începutul Guvernului Cioloș aveam toată încrederea că ministrul Educației urma să facă ceva, a adăugat Pippidi, adăugând că ”s-au făcut niște gesturi” în acest sens. ”Azi m-am întalnit cu mai toată lumea din Ministerul Educației și nimeni nu știe unde e acest buget al școlilor”, a completat ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește reforma din Sănătate, Pippidi a spus că primul lucru pe care trebuia să-l facă ministrul ”nu era să vină cu lista și să spună <<Am aceste companii care depind de ministrul ăsta, ministrul ăsta. Vă rog plătiți-vă contribuțiile, că eu nu am bani de antiseptic>> ".

În opinia sa, erau lucruri care nu necesitau ”să mergi la Parlament”, pe care premierul Cioloș nu le-a rezolvat în primul rând pentru că puterea acestui guvern era de la început scăzută.

”Guvernul asta a fost ca atunci când cineva îți face cadou o mașină drăguță, dar nu îți da cheia. Ei nu au avut și cheia la ei în Guvernul ăsta. Au fost extrem de dependenți de persoane care nu erau acolo de față. Cred că pur si simplu au greșit în marile ambiții, în a scrie proiecte de reformă și să ne ducem cu ele la Parlament”, a explicat Mungiu-Pippidi.

Ea e de părere că intențiile multora dintre miniștrii ai Cabinetului Cioloș au fost bune, dar performața, per ansamblu, nu se ridică la nivelul așteptărilor. Pippidi a precizat că problema nu este prezența lui Dacian Cioloș la Palatul Victoria. Ea a subliniat că singura cale pentru ca țara noastră să fie guvernată eficient ar fi ca premierul să fie și șeful unui guvern care a ieșit câștigător la alegeri și care are și un oarecare mandat.

”Întrebarea este ce l-a impiedicat de fapt pe Dacian Cioloș să fie eficient în acest an. Dacă nu cumva au luat alții în majoritatea timpului decizii pentru el și de ce acest lucru se va schimba, în condițiile în care el tot nu are o bază de putere și tot nu va avea partidul lui. Deci pe ce baza de putere vorbim? Practic, vorbim de aceeași situație. Dacian Cioloș să continue să conducă ca interpusul altor oameni care dau telefoane”, a precizat Pippidi. 

Dacian Cioloș nu va fi puternic după alegeri, crede ea, deoarece nu a candidat ”el însuși”. 

"Marele avantaj al unui Guvern de tehnocrați e că el nu candidează în alegeri și poate să blocheze proiectele care nu sunt bune sau care intră în deficit. Odată ce candidezi, cum te mai duci la CCR să blochezi salariile profesorilor, la doctori?! Că nu o sa te mai voteze nimeni. Până la urmă asta e capcana în care s-a intrat. Nu numai că nu a fost eficient Guvernul, dar decizia care s-a luat, de a juca un rol în alegeri, nu a fost numai imorală, ci și stupidă", a afirmat Pippidi.

Ea a precizat că în acest an PNL a lăsat o impresie mai mult decât defavorabilă, susținând că este complet impotriva unor măsuri anticontract și antiproprietate trecute de ei. ”Sunt mult mai incoerenți decât PSD”, a spus Pippidi, care a susținut că a văzut și ”semne de populism”. 

”Măsurile lor sunt reactive. Au zis unii că scot nu știu ce, au spus repede că scot și ei impozitele pe pensii. Deci nu am văzut anul asta niciun progres”, a concluzionat Alina Mingiu-Pippidi.