Iată un articol pe temă publicat în anul 1929 în revista cercetașilor din Cetatea Albă – astăzi în Ucraina (cetatea lui Ștefan cel Mare, teritoriu românesc între anii 1918-1940, 1941-1944, până în 1991 parte a URSS):

În Rusia Sovietică cercetășia face progrese mari, adunând sub steagurile roșii sute de mii de tineri, de ambele sexe, și propagând în sufletele curate ale copiilor ideile monstruoase ale bolșevizmului. Această mișcare, sub denumirea de „pioneri” este numai după aspectul exterior mișcarea cercetășească.

În realitate însă ideile și devizele pionerilor roșii sunt cu totul contrare cu cele cercetășești.

Pe când cercetașii, din lumea întreagă, propagă ideile frumoase ale educației sănătoase – bazate perespectul legilor, religiei, Patriei și a familiei, pionerii roșii, din contră, luptă pentru distrugerea acestor sentimente nobile și frumoase din sufletul copiilor, dându-le o îndrumare cu totul greșită și hidoasă, distrugând toate aceste sentimente.

Nimic nu poate fi mai urat, în viață această, decât distrugerea sentimentelor naturale și frumoase ale copiilor și otrăvirea lor cu ideile comunismului, în vederea scopurilor monstruoase ale Internaționalei III, care urmărește revoluția mondială prin distrugerea principiilor de conducere a societăței moderne.

Cercetășia capătă de azi înainte o misiune nouă, aceia de a lupta cu acest rău care tinde a se răspândi și în alte țări prin organizarea pionerilor roșii, cari sunt nucleele comunismului și că atare periculoase siguranței statului și a societăței.

Comandanți și cercetași, feriți-vă de agenții Internaționalei a III-a, cari sunt răspândiți în toate colțurile lumei, cu scopul de a produce revoluția mondială, distrugând statele, religia și familia.

Citește mai MULT pe Evenimentul Istoric