Evenimentul ZileiSocial„Pionierii” comerțului cu etnobotanice au fost condamnați

„Pionierii” comerțului cu etnobotanice au fost condamnați

„Pionierii” comerțului cu etnobotanice au fost condamnați
Zeci de persoane din Cluj care au constituit un grup infracțional organizat, au primit pedepse cumulate de zeci de ani de închisoare pentru trafic de etnobotanice. Recent, Parlamentul a adoptat o lege care sporește pedepsele pentru această infracțiune, prin urmare, dacă s-ar fi judecat după promulgarea legii inițiate de USR, cei condamnați ar fi primit mai mulți ani de închisoare.

Potrivit inițiatoare, deputata Lavinia Cozma, România este printre ultimele țări din Uniunea Europeană care incriminează produsele etnobotanice, „deși există multe cazuri de tineri care și-au ratat viitorul din cauza acestor substanțe”.

Proiectul majorează pedeapsa (închisoare de la 3 la 10 ani în loc de închisoare de la 2 la 7 ani) pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

În anul 2012 a fost înființat grupul care gestiona „magazinele de vise” din Cluj Napoca și, potrivit anchetatorilor, în perioada în care cei 13 vindeau etnobotanice, unităţile spitaliceşti (atât cele de urgenţă cât şi cele de psihiatrie) au fost copleşite de cazuri de intoxicare cu substanţe etnobotanice (în special cele sub formă de fragmente vegetale care se fumează), înregistrându-se şi decese.

Absenteismul şcolar a crescut, întrucât s-a ajuns la comercializarea acestor substanţe în imediata apropiere a şcolilor sau chiar în incinta acestora. Infracţiunile cu violenţă comise pe fondul consumului de substanţe etnobotanice au crescut ca număr. A crescut şi numărul de sinucideri şi automutilări, comise pe acelaşi fond. S-a constatat faptul că substanţele respective provoacă o puternică dependenţă atât fizică, cât şi psihică.

Numeroşi copii, cu vârsta de până la 16 ani, au ajuns în stare critică la unităţile spitaliceşti sau chiar au fost internaţi la secţia psihiatrie, diagnosticul fiind de-a dreptul îngrijorător, scrie Gazeta de Cluj.

Iată care sunt pedepsele primite de membrii grupării:

BUZAN CLAUDIU CORNEL, zis „Blondu” – 3 (trei) ani şi 8 (opt) luni închisoare cu executare în regim de detenţie.

FODOR ZSOLT-JANOS, zis „Unguru” –  3 (trei) ani şi 8 (opt) luni închisoare cu executare în regim de detenţie.

SENKALSZKY ANDRAS zis „Bandi” – 4 (patru) ani şi 10 (zece) luni închisoare cu executare în regim de detenţie.

GĂCIANU MARIUS –  3 (trei) ani şi 4 (patru ) luni închisoare cu executare în regim de detenţie.

SZEKELY NORBERT ATTILA, zis „Norbi” sau „Ludo” – 3 (trei) ani şi 4 (patru) luni închisoare cu executare în regim de detenţie.

CURUŢIU TUDOR-IOSIF – 3 (trei) ani închisoare cu executare în regim de detenţie.

VIRAG ANDREI, zis “Andras” – 3 (trei) ani închisoare cu executare în regim de detenţie.

SEPSI ATTILA-LEVENTE, zis „Şapcă” – 3 (trei) ani şi (opt) luni închisoare cu executare în regim de detenţie.

TRIF SEBASTIAN VASILE, zis „Trifu” –  2 (doi) ani şi 10 (zece) luni închisoare cu executare în regim de detenţie.

VINCZE RAUL –  2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare sub supraveghere

GAVREA NICOLAE OCTAVIAN, zis „Tavi” – 1 (un) an şi 8 (opt) luni închisoare cu executare în regim de detenţie.

CUBLEŞAN CRISTIAN-DORU, zis „Fibra” –  4 (patru) ani şi 2 (două) luni închisoare

 


Accesează: