Pilula de avort a fost aprobată în Japonia. Femeile aveau nevoie de acordul soțului pentru a face întrerupere de sarcină

Pilula de avort a fost aprobată în Japonia. Femeile aveau nevoie de acordul soțului pentru a face întrerupere de sarcină Sursa foto: Arhiva EVZ

Avortul medicamentos o să devină legal în Japonia. Ministerul Sănătății și-a dat acordul privind pilula de avort, care o să fie disponibilă pentru femei doar dacă respectă o anumită condiție.

Ministerul Sănătății din Japonia a autorizat pilula de avort, pastilă la care femeile din această țară nu aveau acces. Avortul este legal în Japonia încă din 1948 dacă se realizează până în cea de-a 22 săptămână de sarcină. În plus, femeile au nevoie de acordul soțului sau partenerului pentru a face acest pas. Singura cale de a face avort în acest moment este procedura chirurgicală. Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri, într-o notificare adresată sectorului, că a fost aprobată pilula de avort a laboratorului britanic Linepharma.

Instituția a depus încă de la finalul anului 2021, în Japonia, o cerere de autorizare a acestei pastile. Este vorba de o pilulă care combină două medicamente, mifepristona şi misoprostolul. Primul dintre ele se mai numește şi RU 486 și are rolul de a stopa dezvoltarea sarcinii acţionând asupra unui hormon denumit progesteron, iar cel de-al doilea declanşează contracţii şi sângerări la o zi sau două de la administrare.

În ce țări mai este disponibilă această pastilă de avort

Această pastilă este autorizată în mai multe țări, precum Statele Unite începând cu anul 200 și Franța, încă din anul 1988. Acordul Japoniei pentru ca femeile să poată face întrerupere de sarcină cu această pastile vine în urma unor discuții îndelungate în cadrul Comitetului ministerial. Costul unei pilule de avort și al unei consultații medicale este de aproximativ 100.000 de yeni, în jur de 669 de euro.Este important de precizat că prețul pentru întreruperea de sarcină este rambursat prin asigurările de sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mifepristona este în centrul unui mare scandal în Statele Unite, după ce Curtea Supremă a decis, în urmă cu câteva zile, să mențină accesul la pilula de avort pentru un moment. În același timp, activiștii din Japonia organizează campanii prin care cer ca femeile să aibă un acces mai bun la pilula de-a doua zi, pastilă care împiedică sarcina. Aceasta nu poate fi cumpărată fără ca un medic să își dea acordul. În plus, prețul ei nu este acoperit de asigurarea de sănătate și este singurul medicament care trebuie administrat în fața unui farmacist pentru a fi evitată comercializarea pe piața neagră, informează The Guardian.