Pilonul II de pensii. Contribuție majorată la 4,75% de la 1 ianuarie 2024
- Alexandru Sălăvăstru
- 13 decembrie 2023, 16:56
Contribuțiile la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) vor crește de la 3,75% la 4,75% de la 1 ianuarie 2024. Este estimat un total de 17,2 miliarde de lei care vor ajunge în fondurile de pensii din Pilonul II anul viitor.
Pilonul II de pensii private obligatorii a fost discutat intens. Aceste discuții au apărut în contextul speculațiilor legate de stabilitatea sistemului de pensii de stat pe termen lung.
Pilonul II de pensii. Cresc contribuțiile
Pentru acest an se estimează că valoarea contribuțiilor virate către fondurile de pensii administrate privat va depăși 12,6 miliarde de lei:
„Pilonul II de pensii va fi neatins, este o asumare la nivel de coaliție, și o creștere a contribuției cu un procent, de la 1 ianuarie 2024”, a afirmat liderul PNL, Nicolae Ciucă.
Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii. Această contribuție se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunță că vor fi implementate măsurile din PNRR legate de fondul privat
În același context, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a insistat pe faptul că Guvernul va implementa particularitățile asumate prin PNRR. Este vorba de majorarea contribuției de la 1 ianuarie 2024.
Deși au existat zvonuri că, din cauza deficitului bugetar, se va amâna aplicarea acelui jalon, acest lucru nu se va întâmpla. Termenele vor fi respectate:
„Aceste zvonuri și speculații nu aduc niciun beneficiu”, a menționat Boloș.
În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste 8,1 milioane de români, la Pilonul II de pensii.
Pilonul II de pensii a fost sursa unui adevărat scandal
Premierul Marcel Ciolacu a negat luni că ar fi discutat cu liderul PNL o amânare a creșterii contribuției la Pilonul II de pensii:
„Nu poți să păcălești Comisia, să treci un jalon și peste două luni să te răzgândești și să amâni jalonul sau să-l schimbi. Pentru că în momentul în care faci acest lucru Comisia Europeană îți va opri banii”, a declarat Ciolacu.
În prima parte a acestei săptămâni, ministrul a respins orice implicare în elaborarea sau analizarea unui eventual act normativ. Acesta prevedea amânarea creșterii contribuției la Pilonul II de pensii, de la 3,75% la 4,75%, cum de altfel se menționează în PNRR.
Mass-media a semnalat intenția Guvernului de a amâna proiectul
Proiectul de OUG prevedea amânarea cu doi ani a creșterii contribuției la Pilonul II de pensii. Această amânare avea să se întâmple abia din ianuarie 2026, în loc de 1 ianuarie 2024.
Ministrul Boloș a spus inițial pentru HotNews că nu crede că bugetul poate susține această măsură de la 1 ianuarie 2024. Acesta crede că ar trebui luată mai întâi o decizie în Coaliție pe tema deficitului bugetar.
Ulterior, Marcel Boloș a revenit pe Facebook precizând că nu se va amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii. Cu toate acestea, el a atras atenția asupra sustenabilității deficitului.