Şapte grupuri care se opun Brexitului, provenite din organizaţia „Open Britain” (Pentru o Mare Britanie deschisă), au lansat o nouă campanie în favoarea unui referendum asupra acordului de ieşire din Uniunea Europeană. Intitulată „The People’s Vote” (Votul poporului), această iniţiativă regrupează membri ai Partidului Conservator, ai opoziţiei laburiste, Liberalilor Democraţi şi Verzilor. „Open Britain” este o organizație din galaxia de ONG-uri înființate și/sau sprijinite de George Soros care investește bani serioși în campania antiBrexit – peste 800.000 de lire sterline până în acest moment.

 Imaginea campaniei este vedeta serialului Star Trek, actorul Sir Patrick Stewart. El a spus în faţa mulţimii, la Londra, în cadrul unui miting anti-Brexit: „Nu este în fața dumneavoastră, astăzi, Charles Xavier (n.r. fondatorul și directorul școlii de mutanți din X-Men). Oricum vă pot asigura că, în cazul în care s-ar afla aici, ar vota pentru rămânerea în UE. De ce? Pentru că lupta pentru unitate, cauzele comune, binele societății și dezbaterile democratice definesc acest personaj fictiv”.

„Atmosfera toxică de la consultarea populară”

Sir Patrick susţine că este imperioasă nevoie de un nou vot pentru că publicul britanic a primit o „falsă” oportunitate în 2016, pentru că nu era pe deplin conştient de implicaţiile Brexit-ului. El susține că soarta referendumului pierdut de partizanii opțiunii rămânerii în UE a fost decisă de „un flux de neadevăruri și minciuni care au creat o atmoferă toxică”.

Ministrul de Externe Boris Johnson care este convins că Marea Britanie poate prospera în afara UE a replicat, parafrazând una dintre cele mai cunoscute fraze din Star Trek: Brexit-ul va permite Regatului Unit „să se avânte cu îndrăzneală” în zone neglijate până acum, în căutarea noilor tranzacții comerciale, în deplină libertate.

Şi realitatea pare să îi dea dreptate, din moment ce, zilele acestea, familia regală britanică este împlicată într-o adevărată ofensivă de câștigare a bunăvoinței liderilor Commonwealth care s-au reunit la Londra pentru întâlnirea bianuală a acestei organizaţii. Summitul este plasat sub deviza „un viitor comun”, după ce, în ultimii 20- 30 de ani Regatul Unit nu a manifestat prea mult interes pentru organizația pe care o prezidează, după cum a subliniat Lordul Howell, președintele Royal Commonwealth Society pentru Sky.

 

„Referendumul a fost fraudat”

Christopher Wylie susține că firma Cambridge Analytica a fraudat referendumul de Brexit. Societatea este acuzată că a folosit, fără consimțământ, datele private a 50 de milioane de utilizatori Facebook în scopuri politice. Audiat în cadrul Parlamentului britanic, Wylie a afirmat: „A denatura în mod irevocabil regulile constituționale ale acestei țări prin fraudă reprezintă o mutilare a reglementărilor constituționale ale acestei țări”.

 

„Călăul Lirei Sterline” vrea binele Marii Britanii

„Brexitul va afecta toată lumea din ţară, motiv pentru care nu doar cei 650 de responsabili politici (parlamentarii) trebuie să decidă viitorul nostru, ci toţi cei 65 de milioane de locuitori”, afirmă directorul Open Britain, James McGrory.

În ultimele luni, sondajele arată că opțiunile britanicilor nu s-au schimbate de la referendumul pentru Brexit din 23 iunie 2016. Dimpotrivă, numărul opiniilor în favoarea ieșirii din UE a crescut spectaculos. Un sondaj ComRes realizat online, în martie, pe un eșantion de 2.019 britanici adulți, arată că 35% dintre britanici se pronunță în favoarea unui al doilea referendum, iar 65% care se opun.

Finaţările lui Soros pentru ONG-urile anti-Brexit au creat în permaneţă scandal în Marea Britanie.

Best for Britain, care pledează pentru rămânerea în UE, a primit în total 500.000 de lire sterline în două tranşe de la Fundaţia pentru o Societate Deschisă. Între cei care au mai primit bani de la Soros se numără: „Mişcarea Europeană din Regatul Unit”- 182.000 de lire și „Oamenii de Ştiință pentru UE” – 35.000 de lire. Reprezentanţii Fundaţiei au spus că au oferit, de asemenea, thinktank-ului conservator „Albastru Luminos” 86.000 de lire sterline pentru campania de protecție a drepturilor, consacrate în prezent în legislația europeană.

Miliardarul de 87 de ani George Soros, brusc devenit interesat de binele Marii Britanii, a câștigat în 1992 un miliard de dolari, după ce a orchestrat un atac speculativ asupra lirei sterline, provocând prăbușirea monedei Majestății Sale. Este considerat cel mai mare atac asupra unei monede naționale din istorie.