PIB-ul a crescut pe primul trimestru, în ciuda pandemiei

PIB-ul a crescut pe primul trimestru, în ciuda pandemiei

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 0,3% pe primele trei luni ale anului, conform estimărilor Institutului Național de Statistică, raportat la ultimul trimestru al anului 2019.

Conform unui comunicat de presă transmis de Institutul Național de Statistică, Produsul Intern Brut al României a crescut în primele trei luni ale anului, în trimestrul I, în termeni reali, cu 0,3%, raportat la trimestrul al IV-lea din anul 2019. Comparativ cu primul trimestru din anul 2019, PIB-ul României a înregistrat o creștere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier.

Institutul Național de Statistică a publicat primele date, provizorii privind evoluția economică pentru primele trei luni.

Conform Institutului Național de Statistică, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 272,074 miliarde de lei, în creştere - în termeni reali - cu 0,3% faţă de trimestrul IV al anului 2019 şi cu 2,7% faţă de trimestrul I al al aceluiași an.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I al anului 2020 a fost de 215,965 miliarde de lei, în creştere - în termeni reali - cu 2,4% faţă de trimestrul I al anului 2019.

Din datele colectate de INS, comparativ cu varianta provizorie, dinamica PIB şi a valorii adăugate brute a rămas neschimbată, ca şi volumul şi contribuţia impozitelor nete pe produs.

Nici volumul volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate nu a înregistrat, în general, modificări importante. Excepție au făcut comerțul cu amănuntul şi ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transportul şi depozitare și serviciile hoteliere și de restaurante, în cazul căroea s-a înregistrat o reducere a volumului de activitate de 0,5 puncte procentuale.

Pe de altă parte, activităţile de spectacole culturale şi recreative, reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii, au înregistrat o creștere a volumului de activitate de 0,9 puncte procentuale.

„Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,2% la +1,0%, ca urmare a creşterii volumului lor de activitate de la 100,9% la 105,0%; formarea brută de capital fix, de la +0,9% la +2,0%, ca urmare a modificării volumului său de activitate de la 105,9% la 113,1%; exportul net, de la -3,2% la -2,2%”, se arată în documentul citat.

 

Ne puteți urmări și pe Google News