Evenimentul Zilei > Economie > Piața valutară din Rusia este dominată de yuan. Moscova speră că o relație mai puternică cu China poate fi o soluție pe termen lung
Piața valutară din Rusia este dominată de yuan. Moscova speră că o relație mai puternică cu China poate fi o soluție pe termen lung

Piața valutară din Rusia este dominată de yuan. Moscova speră că o relație mai puternică cu China poate fi o soluție pe termen lung

Yuanul reprezintă aproape jumătate din piața valutară a Moscovei, iar banca centrală rusă a cerut o tranziție la moneda Chinei. Cota yuanului pe piața valutară este acum de 40%-45%, în creștere față de începutul anului, a declarat Bursa din Moscova.

Tranzacționarea yuan-ruble a atins 185 de miliarde de yuani în octombrie, ceea ce reprezintă o creștere de 80 de ori. De când Vladimir Putin a început războiul din Ucraina, guvernele occidentale au fost nevoite să înghețe rezervele valutare ale Kremlinului, Rusia fiind obligată să renunțe la monede precum euro sau dolar.

Rusia speră că o relație mai puternică cu China și moneda sa poate fi atât o soluție pe termen scurt, cât și o perspectivă pe termen lung. Companii rusești precum Rosneft și Polyus au strâns cantități considerabile de yuani pe piața de obligațiuni din China în acest an.

Tranziția către yuan

Banca centrală a Rusiei a detaliat modul în care sunt deplasate monedele occidentale, spunând că aproximativ jumătate din plățile transfrontaliere sunt în alte valute decât dolar sau euro. De asemenea, Banca Centrală a avertizat că băncile rusești au oportunități limitate în investiții purtătoare de dobândă în yuani.

„ De asemenea, este important ca tranziția la yuan să fie echilibrată, abordând atât exporturile, cât și importurile, precum și plățile pentru tranzacțiile de capital”, a spus Banca Centrală, potrivit Business Market.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: