Evenimentul Zilei > Economie > Piața pensiilor private a depășit 14 miliarde de euro în plină pandemie
Piața pensiilor private a depășit 14 miliarde de euro în plină pandemie

Piața pensiilor private a depășit 14 miliarde de euro în plină pandemie

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat un raport privind evoluția pieței pensiilor private în primele șase luni ale anului 2020

În intervalul ianuarie – iunie 2020, au fost efectuate plăți ale activului personal net către participanți însumând 35,29 milioane lei pentru 3.775 participanți și beneficiari.

Revenirea piețelor financiare, spre finalul primului semestru al anului 2020, a influențat și evoluția ratelor de rentabilitate, aflate pe un trend pozitiv începând din luna martie 2020. Astfel, în iunie 2020, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,39%, în timp ce fondurile de pensii facultative cu risc mediu au înregistrat o rată de 3,83%, iar cele cu risc ridicat au atins 3,48%, ceea ce reprezintă o performanță bună, în condițiile volatilității piețelor de capital generate de pandemia COVID -19.

„Optimizarea portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat, prin diversificarea echilibrată între diferite instrumente financiare, prin dispersia prudentă a riscului și prin identificarea oportunităților investiționale, a condus la o revenire a ratelor de rentabilitate la valori similare cu cele de la începutul anului 2020. Atingerea acestui nivel al rentabilității s-a datorat unui reglaj fin al ponderilor instrumentelor financiare, reglaj realizat într-un mediu investițional foarte volatil, precum cel din perioada martie – iunie”, a explicat Dan Armeanu.

La 30 iunie 2020, ponderea cea mai mare în structura portofoliilor fondurilor de pensii private era deținută de titlurile de stat, cu 65,52%, fiind urmată de acțiuni, cu 19,36% și de depozite bancare, cu 3,94%. Obligațiunile corporative au reprezentat 5,32%, în timp de titlurile de participare au reprezentat 3,01%.

Fondurile de pensii private sunt investitori pe termen lung și toate investițiile acestora sunt efectuate luându-se în considerare orizontul de investiții pe termen lung corespondent cu perioada de contributivitate de 30-40 de ani din sistemul de pensii administrate private.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE