Piața imobiliară. Unul dintre cele mai scumpe orașe din lume se confruntă cu o criză fără precedent

Piața imobiliară. Unul dintre cele mai scumpe orașe din lume se confruntă cu o criză fără precedent

Hong Kong a devenit unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, motiv pentru care piața imobiliară a cunoscut o criză fără precedent. Metropola chineză are, pe lângă miliardarii care stau în locuințe de lux, sute de mii de oameni care trăiesc la limita sărăciei.

Astfel, în timp ce o casă se vinde chiar și cu peste un milion de dolari, iar un loc de parcare poate ajunge la un milion, 200.000 de chinezi așteaptă de cinci ani locuințe publice subvenționate. Cea mai mare problemă este că oferta pieței imobiliare nu poate satisface nevoile celor șapte milioane de oameni înghesuiți în oraș, mulți dintre ei trăind în blocuri dărăpănate, în locuințe de câțiva metri pătrați.

Locuințele construite în perioada pandemiei stau goale

Deși conducătorii spun că problema locuințelor se află pe lista priorităților, iar în următorii cinci ani vor fi construite 30.000 de apartamente, experții susțin că guvernul local este dependent de prețurile terenurilor, deoarece taxele pe proprietate și pe vânzări reprezintă aproximativ 20% din veniturile sale anuale.

În același timp, aproximativ 40.000 de locuințe ce au fost folosite ca tabere de carantină în perioada pandemiei de Covid-19, stau goale, deși mai mulți oameni solicită ca acestea să fie folosite.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acum, întrebarea este: ce faci cu ele?”, a spus Paul Zimmerman, consilier în districtul sudic al Hong Kong-ului și cofondator al grupului de advocacy pentru planificarea urbană Designing Hong Kong.

Construcția taberelor de carantină a fost dovada că problema locuințelor poate fi rezolvată. Situația a fost intens dezbătută, având în vedere că construcția de locuințe publice trebuie să treacă de birocrație, care poate dura câțiva ani buni. Însă în perioada pandemiei s-a reușit să se găsească brusc un teren de 80 de hectare, pe care să fie construite cele 40.000 de locuințe.

Cei mai afectați rămân cei săraci

Brian Wong, de la think tank-ul local Liber Research Community, acuză că guvernul nu vrea să facă terenurile accesibile pentru că sunt foarte multe în joc. Acesta critică indecizia autorităților locale și spune că cei mai afectați vor fi cei săraci.

În replică, guvernul din Hong Kong a spus că după ce se va lua o decizie cu privire la locuințele folosite pentru carantină, ea va fi anunțată.

Doar trei din cele opt tabere de carantină și izolare construite în timpul au fost utilizate efectiv; restul de cinci au fost ținute în așteptare, deoarece ratele de vaccinare au crescut și numărul infecțiilor a scăzut, potrivit CNN.