Piața imobiliară, lovită de o nouă criză pe acest segment. Va fi colaps pe piața vânzărilor și închirierilor

Piața imobiliară, lovită de o nouă criză pe acest segment. Va fi colaps pe piața vânzărilor și închirierilor Piața imobiliară Sursa foto: Arhiva EVZ

Experții prevestesc o nouă criză care va lovi piața imobiliară, care își arată deja semnele în orașe mare precum Londra sau New York. De această dată, spre deosebire de anii 2000, problemele vor apărea în industria construcțiilor de birouri și spații comerciale. Mulți dezvoltatori nu reușesc să-și gestioneze afacerile și să acopere creditele imense pe care le-au contractat.

Semnele unei crize imobiliare, care va lovi la nivel global, se fac simțite în mai toate marile orașe ale lumii. Datoriile imense, acumulate de dezvoltatorii imobiliari, la bănci, prevestesc un colaps pe piața vânzărilor și închirierilor de imobile pentru birouri și spații de lucru.

Experții au sesizat că, în New York sau în Londra, dezvoltatorii unor clădiri de imobile au început să le abandoneze, incapabili să plătească creditele bancare contractate pentru acestea. Proprietarii celui mai mare mall din centrul orașului San Francisco l-au abandonat, iar un zgârie-nori din Hong Kong este închiriat doar pe un sfert. Iar fenomenul se extinde, potrivit Bloomberg. Indicii că lucrurile merg rău au apărut inclusiv pe piața din România, unde mai multe firme și-au suspendat activitatea și au renunțat la noile proiecte.

După o lungă perioadă în care au construit apelând la finanțări din credite ieftine, proprietarii și creditorii se confruntă cu un șoc. Schimbările de pe piața muncii, după pandemie, faptul că lucrătorii își pot desfășura activitatea și de acasă, au determinat ca piața vânzărilor și închirierii de spații de lucru să se reducă foarte mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalii proprietari instituționali, inclusiv Blackstone, Brookfield și Pimco, au decis să nu mai finanțeze anumite clădiri, folosindu-și banii și resursele în alte direcții.

„Există un stres semnificativ pe piață”, spune Harold Bordwin, director în New York la Keen-Summit Capital Partners LLC.

Piața clădirilor de birou se prăbușește

Numărul de tranzacții este în scădere, iar atunci când se fac, vânzătorii sunt nevoiți să reducă foarte mult prețurile. În SUA, unde procentul celor care au revenit la birou este mai mic decât în Asia și Europa, prețul birourilor au scăzut cu 27% din martie 2022. Aceasta în vreme ce ratele dobânzilor au început să crească, potrivit companiei de analiză a datelor Green Street. Și prețul la clădirile de apartamente a scăzut cu 21%, iar pentru mall-urile reducerea a fost de 18%.

Cea mai mare reducere a avut loc, însă, pe piața birourilor, unde experții se așteaptă la o cădere de 25% a prețurilor în Europa, și de aproape 13% în regiunea Asia-Pacific. Abia apoi este posibil să se ajungă la un prag stabil, estimează PGIM Real Estate.

Adoptarea sistemului de muncă hibridă lovește și Londra. Din cauza reducerii numărului de lucrători care merg la birou, în zona West End, care găzduiește cele mai animate magazine și localuri de noapte din oraș, se înregistrează pierderi importante. Companiile caută spații în cele mai bune clădiri și locații pentru a-i atrage înapoi pe lucrători. Fenomenul a ajuns până în Suedia, dar și în Coreea de Sud.

Revenirea pieței va fi lentă și de durată

Revenirea pe această piață va fi foarte lentă, estimează aceeași experți, dat fiind că a fost nevoie de șase ani pentru ca prețurile birourilor din SUA să se redreseze după criza financiară din 2008.

„De data aceasta credem că va dura 10 ani”, spune Richard Barkham, economist-șef global pentru CBRE Group Inc.

Un studiu comun al Universităților New York și Columbia estimează că birourile din oraș își vor pierde 44% din valoarea lor înainte de pandemie, până în 2029, din cauza impactului muncii la distanță.