Piața imobiliară. Evoluția prețurilor, ultimele calcule

Piața imobiliară. Evoluția prețurilor, ultimele calcule Sursa foto: Arhiva EVZ

Piața imobiliară dă semne de dezgheț, iar prețurile locuințelor încep să crească, potrivit datelor furnizate de experți. În medie, la nivel național, prețurile s-au majorat cu 8%, cele mai mari scumpiri înregistrându-se în Cluj Napoca.

Preţul mediu pentru proprietăţile rezidenţiale a crescut în primul trimestru din 2024, raportat la intervalul similar din 2023. Cel mai scump oraș, atunci când vine vorba despre imobiliare rămâne Cluj Napoca. Pe locul doi se situează munucipiul Brașov, în vreme ce Capitala se clasează abia pe locul cinci.

Piața imobiliară dă semne de dezgheț

Analiza de piață realizată de site-ul Imobiliare.ro arată că interesul cumpărătorilor se menține la un nivel ridicat. Ofertele de pe piața imobiliară sunt, însă, limitate. Totodată, sunt perspective că băncile vor îmbunătăți condițiile de creditare, ceea ce va constitui un impuls pentru cei interesați de achiziția unei proprietăți. În acest context, experții vorbesc de noi majorări de prețuri la locuințe.

„Interesul cumpărătorilor se menţine la un nivel bun la începutul acestui an, oferta de case şi apartamente disponibile la nivelul pieţei fiind însă limitată. Dacă luăm în considerare actualele condiţii de pe piaţa de creditare şi perspectivele favorabile care se întrevăd pe termen mediu la nivelul acesteia, putem spune că ne putem aştepta să vedem noi majorări ale preţurilor locuinţelor în următoarea perioadă”, arată raportul.

Ne puteți urmări și pe Google News

O creştere, cu 5,2%, a putut fi observată şi în privinţa tranzacţiilor imobiliare. La nivel național s-au vândut aproape 145.500 de case, terenuri şi apartamente, conform datelor ANCPI. În primul trimestru al acestui an, cel mai scump oraș rămâne Cluj Napoca, unde metru pătrat util se vinde cu peste 2.600 de euro. O evoluţie spectaculoasă s-a înregistrat în Iaşi unde s-au vândut 7.600 de imobile.

„În primul trimestru din 2024 a fost vizibil, deja, un avans cu circa 8% în preţul mediu solicitat la nivel naţional pentru proprietăţile rezidenţiale, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2023, până la valoarea de 1.563 euro/mp util. Cel mai scump oraş pentru cumpărători este Cluj-Napoca. Aici, preţul mediu solicitat pentru locuinţele scoase la vânzare a ajuns la 2.631 euro/mp util în trimestrul I”, relevă datele raportului.

Locuinte

Sursa: Arhiva EVZ

Locuințele din Brașov se scumpesc

Poziţia secundă în clasamentul naţional, privind tranzacțiile de pe piața imobiliară este ocupată de Braşov. Locuințele se vând, în acest oraș, în medie, cu 1.789 euro/mp util. Pe de altă parte, Capitala a retrogradat pe locul al cincilea. Prețurile apartamentelor în București este de 1.578 euro/mp util.

„Odată cu revenirea cererii, preţurile proprietăţilor imobiliare sunt în creştere. Mai mult, o presiune suplimentară este generată de scăderea ofertei, ceea ce nu doar poate, ci cu siguranţă va pune presiune pe preţuri, mai ales că momentul mult aşteptat al scăderii dobânzilor este aproape. Aceste lucruri, coroborate cu apetitul nestăvilit pentru statutul de proprietar, riscă să îi ţină în continuare pe cumpărătorii needucaţi în zona dezvoltărilor cu compromis - la nivel de calitate, locaţie, suprafeţe - şi a proiectelor de periferie, multe şi ieftine, a căror valoare nu doar că nu va creşte în timp, ci va rămâne absolut derizorie”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

În acest, sens, Daniel Crainic dă exemple de pe piața imobiliară din București. Acesta este motivul spune, pentru care prețurile din București sunt depășite de cele din Cluj-Napoca, Brașov etc.

„Atenţie la compromisul preţului! Capitala este plină de astfel de exemple care, de altfel, explică în mare măsură de ce Bucureştiul este depăşit de Cluj-Napoca, Braşov şi în curând de toate oraşele secundare, deşi are cartiere întregi cu un preţ mediu de aproape 3.000 euro/mp”, a declarat Daniel Crainic.

Piața imobiliară, tva

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Piața imobiliară și locuințele vechi

În primele trei luni ale acestui an, mulți cumpărători şi-au îndreptat atenţia, prioritar, asupra locuinţelor noi, finalizate începând cu 2020. Conform datelor din studiul Imobiliare.ro, ocuințele vechi câştigă însă teren în multe din marile oraşe. Astfel, în București au existat câte doi potențiali cumpărători pentru fiecare casă veche sau apartament dintr-un bloc construit înainte de 2020

Singurul mare oraş în care oferta la vânzare a crescut la începutul anului a fost Braşovul. Cumpărătorii au avut de ales din 6.100 de case şi apartamente. Oferta este cu 2% mai mare, pe piața imobiliară locală, faţă de începutul anului trecut.

La polul opus s-a aflat Capitala, unde oferta de locuinţe a scăzut cu aproape 20%. Bucureştiul nu are rival la nivel naţional, iar dintr-un total de 88.900 de case şi apartamente listate la vânzare, mai bine de jumătate s-au aflat în Capitală, relevă analiza.