Piața imobiliară: 2023, un an dezastruos. Ce urmează în 2024

Piața imobiliară: 2023, un an dezastruos. Ce urmează în 2024 Sursa foto: Dreamstime

Un raport al companiei de consultanță imobiliară Colliers explică ceea ce s-a întâmplat pe piața imobiliară din România în anul 2023. Dar ce va urma în 2024.

Piața imobiliară din România a avut de suferit în anul 2023. Investițiile au înregistrat o scădere semnificativă, la fel și interesul pentru cumpărare. Principala cauză este dată de creșterea ratelor de dobândă.

Piața imobiliară a fost afectată de creșterea dobânzilor

În zona rezidențială, în primele șase luni ale anului, compania indica o scădere a interesului pentru achiziții în contextul creșterii ratelor de dobândă. Cu toate acestea, în a doua jumătate a anului a fost observată o revenire semnificativă în activitatea de tranzacționare. Acest lucru a fost susținut de creșterea împrumuturilor ipotecare:

„2023 a fost un an cu teme contrastante pentru piața imobiliară din România. Au fost și vești bune, dar și unele mai puțin bune. O mare parte din tendințele și temele care s-au manifestat pe piață au fost anticipate de către consultanții Colliers la începutul anului. “2024 va fi un an complicat, dar nu neapărat dezastruos”, a replicat un expert al firmei Premier Imobiliar Activ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum, cu aproximativ o lună înainte de lansarea raportului „Top 10 predicții 2024”, credem că revizuirea raportului din acest an este un exercițiu necesar de sinceritate, care ne și permite să trecem în revistă anul care se încheie. În linii mari, temele pe care le-am evidențiat s-au adeverit, iar 2023 s-a dovedit a fi unul decent pentru scena imobiliară locală”, punctează Laurențiu Lazăr, Managing Director la Colliers România.

Tranzacțiile de pe piața imobiliară dau semne de revenire

Încetinire economică în 2023, însă fără a ajunge la recesiune

În ciuda faptului că România a înregistrat performanțe superioare comparativ cu majoritatea țărilor europene, estimările Colliers privind o creștere a PIB-ului în intervalul 3-4% pe tot parcursul anului s-au dovedit a fi prea optimiste. La acest moment, o cifră de puțin peste 2% pare mai realistă.

Firma de consultanță imobiliară a observat o creștere a interesului pentru clădirile ecologice și eficiente din punct de vedere energetic, în România.

Aceste clădiri vor beneficii de creșteri ale chiriilor în comparație cu proiectele imobiliare mai vechi.

Previziuni pentru piața imobiliară din România în 2024

Analizele și previziunile experților din domeniul imobiliar pentru anul 2024 nu sunt tocmai optimiste. Economia și dinamica imobiliară se conturează cu semne de neliniște și incertitudine, ridicând unele preocupări legate de posibile tensiuni și modificări fiscale cu evoluții posibil negative.

Tensiunile existente pe piața imobiliară, împreună cu modificările fiscale programate, generează incertitudine.

Anticipările sugerează că modificările fiscale din ianuarie 2024 vor avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare. TVA-ul se va majora cu 4% și sunt așteptate ajustări de prețurile de vânzare a locuințelor noi.

Majorări ale prețurilor preconizate pentru anul viitor

Pe durata anului curent, pe piața imobiliară din România au fost observate majorări ale prețurilor la imobile. Aceste creșteri au fost observate în toate orașele mari din țară. În cazul orașelor din eșalonul doi, precum Alba Iulia, Suceava, Bistrița sau Târgoviște, prețurile au crescut mai mult, cu 10%-15%.

Anul următor, specialiștii consideră că va exista o creștere medie progresivă de 5-7%, la care se va adăuga și creșterea de 4% ca urmare a creșterii TVA-ului la apartamentele de vânzare noi.

În 2023 a fost înregistrată o scădere a dobânzilor de la 8%-9% la 5,9% în a doua jumătate a anului. Această scădere s-ar reflectat într-un număr mai crescut de tranzacții începând cu luna august a lui 2023. Această tendință a fost observată în special la tranzacțiile intermediate prin credit ipotecar.

Pentru 2024, specialiștii în finanțări bancare estimează că activitatea pieței imobiliare rezidențiale se va menține la un nivel ridicat. Numărul tranzacțiilor cu locuințe va continua să crească, impulsionate de scăderea ratelor la dobânzile de referință, prognozată pentru a doua jumătate a anului, potrivit analizei Blitz.