Piața imobiliară. Creșteri record la chirii

Piața imobiliară. Creșteri record la chiriiImobiliare Sursa foto: Dreamstime.com

Creșteri record la chirii. În vreme ce vânzările de locuințe scad din cauza reținerii cumpărătorilor puțin dispuși să investească într-un sector volatil, valoarea chiriilor înregistrează o majorare. În Marea Britanie, scumpirea a atins un nivel record, raportat la ultimele 12 luni. O situație similară se întâlnește și pe piața imobiliară din România.

Creșteri record la chirii. Analizele experților imobiliari arată că valoarea chiriilor a crescut în Marea Britanie. Este cea mai mare creștere înregistrată în Regat, în luna iulie, în timp ce tranzacțiile de locuințe au scăzut. Datele oficiale arată care este trendul înregistrat de prețuri în sectorul tranzacțiilor imobiliare.

Conform statisticilor, prețurile plătite de chiriași au fost majorate cu 5,3% în ultimele 12 luni, până în iulie. A fost cea mai mare modificare în creștere înregistrată de Oficiul Național de Statistică (ONS) din ianuarie 2016.

Pe de altă parte, cifrele indică o încetinire a majorării de prețuri la locuințe pe fundalul cererii din ce în ce mai reduse. Sumele percepute la vânzările de case au crescut cu doar 1,7% în ultimele 12 luni până în iunie. Scăderea este mult sub nivelul maxim de 14% înregistrat în luna iulie a anului trecut.

A fost cea mai scăzută rată de creștere din iunie 2020, când piața a fost lovită de primul blocaj provocate de pandemia de Covid-19, după cum relatează Financial Times.

Cumpărătorii nu se înghesuie să cumpere

În vreme ce proprietarii de imobile vor să vândă, cumpărătorii nu se înghesuie să investească. Aceștia sunt reținuți având în vedere ratele ipotecare din ce în ce mai mari, dar și temerile că ar putea urma o criză imobiliară.

În aceste condiții, mulți oameni preferă să închirieze, în loc să cumpere, având în vedere creșterea costurilor cu achiziția de locuințe. La Londra, chiriile au crescut cu 5,5%, în iulie, cea mai mare rată de când au început să fie înregistrate aceste date.

În schimb, prețurile locuințelor au scăzut cu 0,6%, în iunie, raportat la aceeași lună a anului trecut. A fost prima contracție anuală din Londra, după cea din noiembrie 2019. În schimb, a fost înregistrată o expansiune a prețurilor în nord-estul Angliei, cu 4,7%. Aici au fost înregistrate cele mai bune performanțe.

piata imobiliara.

Valoarea chiriilor crește. Sursa foto: Arhiva

Creșteri record la chirii în România

Același trend se constată și pe piața imobiliară din România. Chiriile în marile orașe au crescut considerabil comparativ cu anul trecut. În medie, datele statistice arată o majorare a costurilor cu închirierea de 16%, în luna mai, raportat la anul trecut.

Piața vânzărilor de locuințe urmează, însă trendul european. Creșterea dobânzilor și a ratelor bancare îi face pe eventualii cumpărători să nu se mai înghesuie să-și achiziționeze o locuință.

În primul semestru al acestui an au fost tranzacționate 281.753 de proprietăți imobiliare. Este mai puțin cu aproximativ 20% raportat la anul trecut când au fost tranzacționate 341.073 de imobile. Datele provin de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

În luna iunie 2023 au fost vândute, în total, 44.419 de imobile, cu 8.527 mai puține față de perioada similară a anului 2022. Numărul ipotecilor, la nivel național, în iunie 2023, a fost de 17.548, cu 3.849 mai mic față de iunie 2022. Iar acest lucru arată că oamenii nu se mai înghesuie să-și achiziționeze o locuință

Ne puteți urmări și pe Google News