Piața imobiliară. Schimbări importante la prețul chiriilor, pe fondul scăderii vânzării de locuințe

Piața imobiliară. Schimbări importante la prețul chiriilor, pe fondul scăderii vânzării de locuințeBloc. Sursa: Pixabay

Chiriile în marile orașe din România au crescut considerabil comparativ cu anul trecut. În luna mai a acestui an interesul a crescut comparativ cu luna aprilie, însă prețul a rămas relativ constat în ultimele luni. Pe anumite segmente s-au înregistrat și scăderi. Care sunt regiunile cu cele mai scumpe chirii din țară.

Prețurile solicitate pentru chirii în marile orașe ale României au crescut considerabil comparativ cu anul trecut. În medie, prețul a crescut până în luna mai 2023 cu aproximativ 16% comparativ cu cele percepute în aceeași lună a anului trecut.

În București, cele mai mari creșteri de preț pentru chirii au fost în cazul apartamentelor cu două camere. În Sectorul 2, prețurile au crescut cu 10%, iar în Sectorul 6 cu 12%. În Sectorul 5 prețul a crescut cu 2%, iar în restul sectoarelor nu s-au înregistrat schimbări majore ale chiriilor. În mai 2023, pentru chiria unui apartament cu două camere în Capitală s-a situat între 420 de euro (Sector 4) și 600 euro (sector 1).

În cazul garsonierelor, chiriile au înregistrat scăderi cu aproximativ 10%. În Sectorul 5, prețul este de 270 de euro pe lună. În Sectorul 1, prețurile au scăzut cu 5%, ajungând la 370 de euro. În celelalte sectoare din București, prețurile medii pentru garsoniere au rămas relativ constante față de luna anterioară.

Prețul mediu perceput pentru un apartament cu trei camere s-a situat între 480 de euro (Sectorul 6) și 950 de euro (Sectorul 1). Chiriile pentru astfel de imobile au crescut cu 4% în Sectorul 4, unde prețul unui apartament de trei camere a fost de 520 de euro pe lună, potrivit storia.ro.

Sursa foto: Storia

Prețul chiriilor în marile orașe ale României

Cea mai mare creștere a chiriilor a fost înregistrată la Sibiu, unde prețul pe lună a unui apartament cu trei camere a fost majorat în mai cu 11%, comparativ cu luna precedentă. Aradul pare să aibă cele mai mici chirii, acestea scăzând cu 11%.

În Cluj-Napoca, prețurile medii solicitate în luna mai au rămas constante cu cele din luna anterioară. Comparativ cu anul trecut, chiriile au crescut cu 12% față de luna mai 2022.

La Iași nu s-au observat diferențe mari între lunile aprilie și mai ale acestui an în cazul apartamentelor cu două sau trei camere, însă comparativ cu anul trecut avem un preț mai mare cu 12%. Chiriile la garsoniere au scăzut cu 5%.

Prețurile medii solicitate în Brașov au rămas la același nivel ca luna anterioară pentru toate tipurile de apartamente, însă, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile de închiriere au crescut, în medie, cu 25%.

În Constanța, prețurile au crescut în medie cu 8% la apartamentele cu trei camere și de 6% la garsoniere, în timp ce prețurile medii pentru apartamentele cu două camere au rămas constante.

Chiriile din Timișoara nu s-au schimbat în ultimele luni însă, comparativ cu luna mai 2022, prețurile solicitate au crescut, în medie, cu 10% la garsoniere, 11% la apartamentele cu trei camere și cu 12% la apartamentele cu două camere.

În Sibiu, prețurile medii solicitate au rămas similare pentru garsonierele și apartamentele cu două camere, în timp ce, pentru apartamentele cu trei camere, au crescut cu 11%, în medie.

Prețurile medii solicitate în Oradea au crescut cu 6% la apartamentele cu două camere și cu 7% la garsoniere. În cazul chiriilor la apartamentele cu trei camere, prețul a scăzut cu 3% în mai comparativ cu luna precedentă.

În Arad s-au înregistrat scăderi ale prețului mediu solicitat, iar chiriile au avut prețuri mai mici cu 11% față de luna trecută la apartamentele cu trei camere și cu 9% mai scăzute la apartamentele cu două camere.

Ne puteți urmări și pe Google News