Piața imobiliară, în pragul crizei. Situație absolut neașteptată în România
- Ionel Sclavone
- 12 septembrie 2023, 08:01
Piața imobiliară din România este în pragul crizei, indică datele statistice. Ceea, ce, alături de celelalte probleme, precum scumpirea materialelor și inflația, poate duce la un dezastru.
Conform informațiilor oficiale numărul locuințelor inagurate în această perioadă a anului a scăzut în comparație cu anul trecut. În primul semestru din 2023 au fost date în folosință cu aproape 500 de locuințe mai puțin decât în prima jumătate a anului 2022.
Piața imobiliară din România este în pragul crizei indică datele statistice publicate de Institutul Național de Statistică. În primul semestru din anul 2023 au fost date în folosință cu aproape 500 de locuințe mai puțin decât în prima jumătate a anului 2022.
Până la finele lunii iunie 2023, au fost inaugurate 32.077 de locuinţe, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Conform sursei citate, pe medii de rezidenţă cele mai multe unităţi locative au fost date în folosinţă în mediul urban. Acesta reprezintă 62,8% din totalul caselor tranzacționate pe piața imobiliară. Informația apare în statistica oficială a INS.
În funcție de sursele de finanțare informațiile furnizate de statistici arată că a scăzut numărul locuințelor construite din fonduri private. În perioada analizată au fost construite cu 547 de locuinţe mai puțin decât în anul precedent. Pe de altă parte a crescut numărul locuinţelor construite din fonduri publice. Numărul este relativ mic, cu 53 de unități peste nivelul de anul trecut.
Statistici aferente primului semestru al anului
Piața imobiliară indică, în ceea e privește distribuţia în profil regional o scădere a numărului de locuinţe finalizate în anumite regiuni de dezvoltare. Declinul este înregistrat de la an la an, nefiind ceva izolat. Astfel, cele mai puține unități locativ s-au construit în regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Numărul este cu 1.065 de locuinţe mai mic, raportat la anul trecut. Urmează regiunea Vest 598 de locuințe construite mai puțin.
Pe locul trei se plasează regiunea Bucureşti - Ilfov cu 536 de locuințe construite mai puțin. Cel mai bine, la acest capitol, dacă se poate spune, stă regiunea Centru, cu 314 locuințe mai puține.
Pe de altă parte, au fost înregistrate creşteri în zona Sud-Est, cu 1.138 de locuinţe mai mult decât anul trecut. În sona Nord-Est numărul de locuințe construite a fost cu 669 mai mare. Piața imobiliară în regiunea Sud - Muntenia a cunoscut o creșterea de 193 de unități, în vreme ce în regiunea Sud-Vest - Oltenia au fost construite doar 19 locuințe în plus față de anul trecut.
Piața imobiliară, statistici raportate la trimestrul II din 2022
Piața imobiliară, raportat la trimestrul II din 2022, în acest an, pe medii de rezidenţă. Majoritatea locuinţelor au fost construite în mediul urban (64,1%). Din punct de vedere investiţional, s-au construit mai multe case din fonduri private, cu 309 locuinţe. În schimb, au scăzut unitățile constuite din fonduri publice cu 225 de locuinţe.
Piața imobiliară a cunoscut, din punct de vedere al distribuţiei în profil regional, o creştere a numărului locuinţelor finalizate în mai multe regiuni de dezvoltare. Este vorba tot despre analiza pentru al doilea trimestru al anului în curs, raportat la perioada similară a anului trecut.
Creșterea a fost în regiunea Sud-Est, cu 787 de locuinţe, în Bucureşti-Ilfov cu 349 de locuințe în plus și în regiunea Sud - Muntenia. Aici creșterea a fost de 152 de locuințe.
Piața imobiliară a cunoscut, în schimb, scăderi în regiunea Vest, cu 529 de locuinţe, în Nord-Vest, cu 325 de unități, în Sud-Vest Oltenia cu 171 de locuințe. În regiunea Nord-Est numărul de unități inaugurate a scăzut cu 127, iar în Centru cu 52 de locuințe.
Potrivit INS, atunci când se vorbește de locuințe finalizate sunt avute în vedere cele ridicate în cursul perioadei de referinţă. Este vorba despre cele care s-au construit pentru prima dată, la care s-au finalizat toate lucrările şi au fost recepţionate de beneficiar.