După eşecul de la Olimpiadă, francezul Philippe Lucas, antrenorul româncei, crede că fosta campioană va renunţa la înot.
E10 şi câteva minute, ora Beijingului. Aglomeraţie mare la Water Cub, bazinul olimpic de nataţie, fiindcă americanul Michael Phelps încearcă imposibilul: cucerirea celei de-a şaptea medalii de aur la această ediţie a Jocurilor. Puţini ştiu că tot azi Camelia Potec înoată în finala de 800 metri liber şi visează la o revanşă, după eşecurile de la 200 şi 400 metri.
Phelps alunecă neverosimil pe luciul apei, obţine, pe ultimii metri, aurul la 100 metri fluture, cu un nou record olimpic: 50.58 şi egalează recordul lui Mark Spitz, şapte titluri la o singură ediţie! Toţi ochii sunt pe el, aşa că intrarea Cameliei Potec în sală trece neobservată. Românca e pe culoarul cinci, fiindcă a acces în finală cu al doilea timp. Începe cursa! Ultima pentru Cami la Beijing şi, poate, ultima din carieră. Acum ori niciodată!
La opt sutimi de podium
Românca întoarce prima la 100 de metri, la egalitate cu britanica Rebecca Adlington. Cele două se desprind la câţiva metri în faţa celorlalte şase finaliste. E o luptă umăr la umăr pentru aur şi pentru record mondial. La 600 de metri, Cami este a doua, dar italianca Alessia Filippi atacă devastator şi o depăşeşte. Potec înoată în gol, ca un peşte cu branhiile înfundate. A epuizat rezervele de energie.
Mai sunt câţiva metri şi e pe trei, dar daneza Lotte Friis vine tare din urmă. Adlington a încheiat deja cursa cu un nou record mondial al probei (8:14.10), primul din ultimii 19 ani! Mai sunt câţiva centimetri. Potec şi Friis ating simultan la sosire. Aşa se vede din înaltul tribunei această leapşă a destinului cu cronometrul infernal. Potec este însă pe patru! Cu doar 8:23.11, la 8 sutimi de Friis şi de podium! Aşa arată tabela blestemată din Water Cub!
„S-a epuizat prea repede“
Ce înseamnă opt sutimi? Pentru noi toţi, nimic. Pentru Potec, întregul ei univers. Dacă ar fi scos măcar timpul din semifinale, mai bun cu două secunde, brăileanca ar fi luat arintul! Dacă...
Camelia pleacă la vestiare cu lacrimi în ochi. Se ghemuieşte într-un colţ şi plânge. Refuză orice consolare: „Lăsaţi-mă să-mi trăiesc singură drama!“. Doina Sava, antrenoarea lotului olimpic al României, caută o explicaţie: „Cami nu înoată prea bine de dimineaţă. În plus, a încercat să se bată pentru recordul mondial şi s-a epuizat prea repede...“.
Potec iese din sală, dar nu vrea să stea de vorbă cu nimeni. Vrea doar să-şi întâlnească părinţii, aflaţi şi ei la Beijing.
PĂRERE
Lucas susţine că „stresul a paralizat-o“
Philippe Lucas, antrenorul francez în care Potec şi-a pus toate speranţele, stă singur în faţa sălii. Zâmbeşte amar. „Stresul a paralizat-o! Sunt decepţionat! I-ar fi prins bine această mică medalie de bronz. Oricum, Cami rămâne o mare campioană. Eu cred că se va retrage!“, aruncă „bomba“ Lucas. Şi pleacă! Definitiv, fiindcă deja contractul lui cu Potec, sportivă în vârstă de 26 de ani, a expirat. Nu mai are pe cine să antreneze.
Corespondenţă din Beijing