Evenimentul Zilei > International > Pfizer va livra vaccinuri și tratamente către zeci de țări sărace. Bill Gates: „Medicamentele inovatoare salvează vieți”
Pfizer va livra vaccinuri și tratamente către zeci de țări sărace. Bill Gates: „Medicamentele inovatoare salvează vieți”

Pfizer va livra vaccinuri și tratamente către zeci de țări sărace. Bill Gates: „Medicamentele inovatoare salvează vieți”

Toate medicamentele și vaccinurile actuale și viitoare ale Pfizer, protejate prin brevete, disponibile în SUA sau UE, fără scop lucrativ, vor fi livrate către peste 40 de state cu venituri mici. Decizia a fost luată la Forumul Economic Mondial de la Davos, în cadrul unui acord privind o lume „mai sănătoasă”. Reprezentanții companiei farmaceutice au îndemnat liderii și organizațiile internaționale să se alăture demersului pentru a reduce decalajul de echitate din domeniul sănătății.

Compania farmaceutică Pfizer a lansat un „Acord pentru o lume mai sănătoasă”, în cadrul Forumului Economic Mondial organizat la Davos. Această inițiativă revoluționară își propune să furnizeze toate medicamentele și vaccinurile brevetate de înaltă calitate ale Pfizer, disponibile în SUA sau în Uniunea Europeană, fără scop lucrativ, pentru 1,2 miliarde de persoane din 45 de țări cu venituri mici.

Pfizer va livra vaccinuri și medicamente țărilor sărace

Acordul urmărește să reducă inegalitățile în materie de sănătate care există între multe state cu venituri mici și cele cu economii mai puternice.

„Așa cum am învățat în cadrul lansării globale a vaccinului COVID-19, aprovizionarea este doar primul pas pentru a ajuta pacienții. Vom colabora îndeaproape cu liderii mondiali din domeniul sănătății pentru a aduce îmbunătățiri în ceea ce privește diagnosticarea, educația, infrastructura, depozitarea și multe altele. Doar atunci când toate obstacolele vor fi depășite vom putea pune capăt inechităților din domeniul sănătății și vom putea oferi servicii pentru toți pacienții”, a declarat Albert Bourla, președinte și director general al Pfizer.

Statele din cadrul Acordului includ toate cele 27 de țări cu venituri mici, precum și 18 țări cu venituri medii inferioare care au trecut de la clasificarea de țară cu venituri mici la cea de țară cu venituri medii inferioare în ultimii zece ani.

Pfizer va colabora cu oficialii din domeniul sănătății din Rwanda, Ghana, Malawi, Senegal și Uganda pentru a identifica perspectivele și oportunitățile pentru a se asigura că toate medicamentele și vaccinurile pot ajunge la cei care au nevoie.

Pfizer va colabora, de asemenea, cu participanții la Acord pentru a identifica căi de reglementare și procese de achiziție rapide și eficiente, pentru a reduce timpul mai lung care poate fi necesar pentru ca noile medicamente și vaccinuri să fie disponibile în aceste țări.

Ce boli vor putea fi tratate cu tratamentele Pfizer

În cadrul Acordului, Pfizer s-a angajat să furnizeze 23 de medicamente și vaccinuri care tratează boli infecțioase, anumite tipuri de cancer și boli rare și inflamatorii. Punerea la dispoziție mai rapidă a acestor medicamente și vaccinuri are potențialul de a trata boli netransmisibile și infecțioase care iau viața a aproape un milion de persoane în fiecare an în aceste țări sărace și boli cronice care afectează semnificativ calitatea vieții pentru cel puțin încă o jumătate de milion de persoane, potrivit unui comunicat emis de compania farmaceutică.

De asemenea, Acordul urmărește să stabilească un acces mai rapid la viitoarele medicamente și vaccinuri Pfizer în curs de dezvoltare, fără scop lucrativ, pentru cele 45 de țări, în special pentru cele care tratează boli care au un impact disproporționat asupra sănătății mondiale.

„Toată lumea, indiferent de locul în care trăiește, ar trebui să aibă același acces la medicamente și vaccinuri inovatoare, care salvează vieți”, a declarat Bill Gates, copreședinte al Fundației Bill și Melinda Gates, în circumstanțele finanțării Pfizer pentru lucrări de dezvoltare a noi vaccinuri.

„Acordul pentru o lume mai sănătoasă ar putea ajuta alte milioane de persoane din țările cu venituri mici să obțină instrumentele de care au nevoie pentru a avea o viață sănătoasă. Pfizer dă un exemplu pe care și alte companii trebuie să îl urmeze”, a spus Bill Gates.