Pfizer și BioNTech au cerut aprobarea vaccinului adaptat pentru variantele Omicron

Pfizer și BioNTech au cerut aprobarea vaccinului adaptat pentru variantele Omicron Sursa: arhiva EVZ

Cele două companii au depus cererea de autorizare la Agenţia Europeană pentru Medicamente. O decizie cu privire aprobarea serului, creat pentru a combate variantele Omicron, va fi luată în luna septembrie.

Compania farmaceutică germană BioNTech şi partenerul său american Pfizer au depus la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) cererea de autorizare a vaccinului anti-COVID-19, conceput pentru a combate variantele actuale de Omicron BA.4 şi BA.5, au anunţat reprezentanţii celor două companii, relatează DPA.

Reacție bună

Jumătate din noul vaccin are aceeași compoziție ca și vaccinul precedent dezvoltat Pfizer-BioNTech. Cealaltă jumătate este alcătuită dintr-un ser ARN mesager care ţinteşte în mod special subtipurile BA.4 şi BA.5 ale variantei Omicron a coronavirusului.

Datele furnizate de studiile preclinice sugerează că acest vaccin actualizat oferă o bună reacţie neutralizantă a anticorpilor împotriva acestor două subtipuri, precum şi împotriva altor subtipuri ale variantei Omicron.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se așteaptă decizia

Cererea de autorizare include, de asemenea, informaţii despre calitatea şi procesul privind producţia vaccinului şi se bazează parţial pe datele furnizate de un studiu asociat unui vaccin dezvoltat împotriva variantei originale Omicron, BA.1, pentru care Pfizer-BioNTech a depus o cerere de autorizare la EMA încă din luna iulie. Studiul a arătat că vaccinul este eficient împotriva tuturor variantelor Omicron.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat recent că o decizie referitoare la cererile depuse atât de Pfizer-BioNTech, cât şi de compania americană Moderna, pentru autorizarea unor vaccinuri dezvoltate împotriva subvariantei BA.1 va fi luată pe 1 septembrie.

Se fac teste

EMA se află deja în plin proces de testare a vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech împotriva subvariantelor BA.4 şi BA.5. Cele două companii au depus luni şi în Statele Unite, la Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA), cererea oficială privind obţinerea unei autorizaţii de utilizare în regim de urgenţă pentru acelaşi vaccin.

Sub-variantele Omicron BA.4 şi BA.5 au dus la o creştere a cazurilor de COVID-19 în Europa şi Statele Unite, ceea ce a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare luna trecută că pandemia este departe de a se fi încheiat, potrivit Agerpres.