Moderna a dat în judecată Pfizer și BioNTech, susținând că vaccinul Covid a copiat tehnologia sa revoluționară

Moderna a dat în judecată Pfizer și BioNTech, susținând că vaccinul Covid a copiat tehnologia sa revoluționară Sursa: Razvan Valcaneantu

Lovitură pe piața farmaceutică. Două mari companii, Pfizer și BioNTech au fost date în judecată pentru că au furat tehnologia de fabricare a vaccinului Covid.

Moderna a afirmat într-o declarație făcută public că Pfizer și BioNTech au încălcat brevetele depuse între 2010 și 2016 care acopereau tehnologia sa ARNm (ARN mesager). Moderna, care are sediul în Cambridge, Massachusetts, a dat în judecată la Tribunalul Districtual din Massachusetts și la Tribunalul Regional din Düsseldorf, în Germania, unde se află sediul BioNTech.

ARN-ul mesager, sau ARNm, este scriptul genetic care transmite instrucțiunile ADN-ului către mașinăria de producere a proteinelor din fiecare celulă și a fost utilizat în producția de vaccinuri împotriva coronavirusurilor, scrie New York Times.

Moderna devine mult mai agresivă

"Am intentat aceste procese pentru a proteja platforma tehnologică inovatoare de ARNm pe care am inițiat-o, în a cărei creare am investit miliarde de dolari și pe care am brevetat-o în deceniul care a precedat pandemia COVID-19", a declarat Stéphane Bancel, directorul executiv al Moderna. "Această platformă fundamentală, pe care am început să o construim în 2010, împreună cu activitatea noastră brevetată privind coronavirusurile în 2015 și 2016, ne-a permis să producem un vaccin Covid-19 sigur și extrem de eficient în timp record după ce a avut loc pandemia."

Ne puteți urmări și pe Google News

Moderna, care a acceptat 2,5 miliarde de dolari din banii contribuabililor americani pentru a-și dezvolta vaccinul Covid-19, declarase în 2020 că nu va face apel la protecția brevetelor sale legate de Covid în timp ce pandemia continua. Dar, în martie, compania a declarat că se așteaptă ca producătorii care nu au sediul sau nu produc în țări cu venituri mici sau medii să respecte proprietatea intelectuală a companiei.

Pfizer, profit net cu 80% mai mare

"Profitul net raportat de compania farmaceutică Pfizer se ridică la 9,9 miliarde de dolari, cu 78% mai mult în comparație cu al doilea trimestru din 2021. Numai vaccinul împotriva virusului COVID-19 a adus venituri de 8,8 miliarde de dolari în trimestrul al doilea din 2022, în vreme ce vânzările medicamentului Paxlovid au cumulat suma de 8,1 miliarde de dolari.

În ce privește viitorul, Pfizer a estimat că vânzările din acest an ale vaccinului anti-COVID-19 se vor ridica la 32 de miliarde de dolari, în timp ce pentru Paxlovid sunt scontate vânzări de 22 de miliarde de dolari”, scria EVZ.

Câștigurile generale estimate de Pfizer pentru acest an se situează între 98 – 102 miliarde de dolari, iar câștigul pe acțiuni ar fi de 6,30 – 6,45 dolari în 2022.

Compania Pfizer (SUA) este parteneră cu BioNTech din Germania, având încheiat un contract în valoare de 3,2 miliarde de dolari, prin care vor furniza SUA nu mai puțin de 105 milioane de doze de vaccin, înainte de campania de vaccinare, anunțată a fi organizată în toamna acestui an, conform News.ro.

Moderna a declarat vineri că nu solicită despăgubiri pentru activitățile desfășurate înainte de 8 martie și că nu urmărește să retragă vaccinurile Pfizer și BioNTech de pe piață și că nu solicită o interdicție care să împiedice vânzarea viitoare a acestora, având în vedere nevoia de acces la vaccinurile împotriva coronavirusului.

Jerica Pitts, o purtătoare de cuvânt a Pfizer, a declarat vineri dimineață că firma nu a fost notificată cu o acțiune în justiție și că "nu poate comenta în acest moment".

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro