Petru Groza îi stârnește pe țărani împotriva intelectualilor satelor în 1933

Petru Groza îi stârnește pe țărani împotriva intelectualilor satelor în 1933

În a treia zi de Paşti din 1933, a avut loc la Deva o adunare populară care ieșea din comun, așa începea articolul „Plugarii la tribună”, publicat în Realitatea Ilustrată, căruia astăzi i-am spune advertorial, adică articol plătit, dar fără a fi marcat cu P de la Publicitate.

Articolul este o manipulare de la cap la coadă, comandată de Petru Groza, cel care după 12 ani avea să fie pus de Stalin, pe 6 martie 1945, prim-ministru al României.

Pentru că se pare că și azi trăim aceeași manipulare comunistă, merită citit cu atenție ce apărea în Realitatea Ilustrată din 27 aprilie 1933:

La Deva, încă din ajun, au început să sosească din satele învecinate, lungi coloane de plugari.

De dimineaţă, prin trei puncte ale oraşului, au început să pătrundă în grupuri bine ordonate, ţărani din Brad şi Zârand, cu lungi tainice şi buciume, din Tebea lui Avram Iancu, din Ilia, Dobra, Pui-Jiu, Orăştie, Haţeg, Sarmisegetuza...

Sătenii Ardealului purtau brad la pălărie şi făceau salutul roman, cu mâna întinsă. In cortegiul nesfârşit se vedeau cojoace albe, zeghe lăţoase de ciobani, straie negre de mineri... Ei veniau în formaţie militărească, bătând piciorul şi ascultând de porunci scurte.

Toţi aveau traiste frumos înnodate cu ciucuri coloraţi, fiindcă veniau de departe, unii făcând pe jos distanta de 100-150 kilometri.

Erau delegaţiile din diferite comune, purtând placarde: „Ghelari” , „Geoagiu” , „Hunedoara” etc.

Au venit din munţii Apuseni, moţi în aba albă, cu micile lor pălăriuţe pe scăfârlie. Unii şi-au adus nevestele şi copiii.

Cu aceeaş ordine au ocupat Piaţa Unirii, o vastă întindere triunghiulară, în care s’ar fi putut număra peste 10.000 de plugari.

Organizaţia „Frontul Plugarilor” iniţiată de d. Petre Groza, fost ministru, convocase această adunare populară, pentru a-şi fixa programul.

Interesant a fost că nu au luat cuvântul decât sătenii. Până la Deva, nu am văzut întrunire politică sau de breaslă, la care să nu ia cuvântul şi un general de rezervă.

Nu mai vorbim de preoţi şi de învăţători, cari nu scapă nici o ocazie când e vorba de ţinut discursuri la întruniri. Ei bine, în adunarea dela Deva n’a existat nici un intelectual.