Petrom cere statului bani pentru ecologizare după închiderea Arpechim

Petrom cere statului bani pentru ecologizare după închiderea Arpechim

Compania OMV Petrom va acoperi de la stat o serie de costuri pentru decontaminare ce vor fi efectuate după închiderea rafinăriei Arpechim, conform drepturilor prevăzute în contractul de privatizare.

Potrivit raportului financiar pentru primul trimestru comunicat de Petrom, "costurile de decontaminare vor fi stabilite după obţinerea certificatului de închidere de la autorităţile române şi sunt de aşteptat să fie acoperite de indemnizaţiile prevăzute în contractul de privatizare".

Reprezentanţii companiei ne-au declarat că "potrivit Anexei P din contractul de privatizare al Petrom, costurile remedierii poluărilor istorice cauzate înainte de privatizare vor fi suportate, în condiţiile îndeplinirii anumitor cerinţe, de către statul român, cu respectarea condiţiilor din contractul de privatizare".

Arpechim a fost operată de către statul român timp de aproape 40 de ani, câţi au trecut de la înfiinţare până la vânzare, în 2004, odată cu privatizarea SNP Petrom cu grupul austriac OMV. Pentru a primi bani de la stat, Petrom trebuie să demonstreze că poluarea a avut loc înainte de privatizare.

Iniţial, fondurile pentru decontaminare vor fi asigurate din surse proprii ale Petrom, urmând ca acestea să fie rambursate de stat, după finalizarea lucrărilor.

Cât ne costă decontaminările Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, statul român trebuie ca, pe o perioadă de 15 ani de la data transferului de proprietate, să despăgubească în totalitate compania, pentru orice pretenţii în legătură cu contaminarea istorică a mediului, dacă aceasta era necunoscută la momentul privatizării.

Din banii pe care statul i-a încasat la privatizare, respectiv 668 milioane euro, Ministerul Finanţelor trebuie să păstreze anual într-un cont distinct suma de 50 milioane euro pentru a despăgubi Petrom pentru pretenţiile de mediu, timp de 15 ani de la vânzare.

Sumele pe care le cere Petrom depăşesc însă cu mult acest prag. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat, în noiembrie anul trecut, că Petrom trebuie să închidă şi să ecologizeze 80 de situri de reziduuri petroliere, operaţiune care costă 450 milioane de euro, din care compania suportă numai 50 de milioane euro, iar statul va trebui să suporte diferenţa.

Profit mai mare în primul trimestru

Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis în acest an închiderea rafinăriei din Piteşti, decizie catalogată de premierul Emil Boc ca fiind incorectă, întrucât, din punctul său de vedere, Arpechim reprezintă un obiectiv industrial important.

În primul trimestru al anului, OMV Petrom a înregistrat, pe segmentul de rafinare şi marketing, o pierdere netă din elementele speciale de 106 milioane lei, sumă care "a reprezentat, în principal, costurile preconizate cu închiderea rafinăriei Arpechim", potrivit datelor din raportul financiar al companiei. Grupul Petrom a realizat în primele trei luni ale anului un profit net de 841 milioane lei (199 milioane euro), cu 4% mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut, datorită, în principal, preţului favorabil la ţiţei.

Ne puteți urmări și pe Google News