Petrom a dat de gaz

Petrom a dat de gaz

Zacamantul descoperit la Torcesti poate alimenta zilnic 100.000 de centrale de apartament.

Dupa opt ani de la ultimul zacamant gasit, Petrom a anuntat ieri descoperirea unei noi resurse de gaz natural si gaz condensat, in Adjud. Sonda de explorare 570 Torcesti va scoate zilnic la suprafata 130.000 metri cubi de gaze naturale si 11 tone de gaz condensat (aproximativ 900 barili echivalent petrol-bep). Cei 130.000 metri cubi pe care ii va scoate sonda Torcesti pot incalzi in fiecare zi aproximativ 100.000 de apartamente cu doua camere.

Productia poate incepe pana la sfarsitul anului

La baza acestui succes in explorare sta tehnologia seismica 3D si 2D, spune Werner Ladwein, responsabilul Petrom pentru explorare si productie. El crede ca descoperirea din apropierea Focsaniului este doar un inceput, deoarece jumatate dintre investitiile de 1 miliard de euro ale Petrom din acest an se vor duce in campania de foraj.

Valoarea investitiei pentru faza de dezvoltare a noului zacamant este de 9 milioane euro, iar pana acum s-au cheltuit 4 milioane euro. Werner Landwein a afirmat ca productia poate fi demarata la sfarsitul acestui an sau inceputul lui 2008, iar in prezent Petrom analizeaza posibilitatile de conectare la infrastructura de distributie din zona. Mai mult, zona pare bogata in zacaminte, de vreme ce compania a identificat noi oportunitati de explorare.

„Pescarus” ramane in urma

Ultima descoperire comerciala a Petrom a fost facuta acum opt ani. La acea vreme era cea mai mare descoperire a ultimului sfert de secol. Este vorba despre zacamantul offshore „Pescarus” din Marea Neagra, situat la 75 de kilometri de Constanta. Productia la acest zacamant a inceput in 2002 si continua si in prezent, ne-a comunicat compania.

Activitatea de extractie din Marea Neagra a inceput in 1987, odata cu punerea in productie a zacamantului de titei Albian Lebada Est. Petrom a ajuns sa exploateze rezerve de petrol si gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si 593 de statii de distributie carburanti in tara. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 211 benzinarii.

Pana in 2010, Petrom vrea sa stabilizeze productia zilnica la 210.000 bep in Romania, sa creasca rata de inlocuire a rezervelor la 70%, sa-si extinda operatiunile in Marea Caspica, iar productia internationala sa creasca la 70.000 bep/zi. Programele de seismica 3D derulate in 2006 in Romania si Kazahstan au crescut rata de inlocuire a rezervelor de la 11% la 33%.

LICENTE

Perimetre de explorare

Cei 130.000 metri cubi pe care ii va scoate sonda Torcesti pot incalzi in fiecare zi aproximativ 100.000 de apartamente cu doua camere, daca luam in calcul faptul ca o centrala consuma aproximativ 40 mc de gaz pe luna, in lunile de iarna mai blanda.

Petrom detine 17 perimetre de explorare pe uscat si doua perimetre pe sol marin, cu o suprafata totala de 67.000 kilometri patrati. Data de expirare a licentei pentru 18 perimetre este 12 septembrie 2008, in timp ce pentru perimetrul de la Neptun, licenta expira la 10 noiembrie 2008.

Anul trecut, Petrom a produs 4,78 milioane tone de titei si gaz condensat, la care s-au adaugat 5,92 miliarde metri cubi de gaze naturale numai in Romania. In Kazahstan, Petrom a produs 0,17 milioane tone de titei si 60 milioane mc de gaze naturale. Productia intregului grup Petrom s-a ridicat la 74,6 milioane barili echivalent petrol.

Investitiile pentru explorare si productie se vor ridica la 1,5 miliarde euro pana in 2010, din moment ce numai activitatea de explorare va administra 100 milioane de euro anual.

Noua descoperire se adauga la patrunderea companiei autohtone pe piata din Rusia, prin achizitionarea unui pachet de 74,9% din Ring Oil Holding & Trading Ltd., care detinea in Rusia opt licente de explorare si productie.

Ne puteți urmări și pe Google News