Petrolul se scumpește, Putin se bucură, inflația crește

Petrolul se scumpește, Putin se bucură, inflația creștePetrol/ Sursă: Yalcinsonat | Dreamstime.com

Petrolul se scumpește, Putin se bucură, inflația crește. Faptul că prețul petrolului se apropie de 100 de dolari pe baril este o veste proastă pentru inflație, dar este o veste bună pentru Rusia.

Prețul petrolului a crescut recent pe fondul reducerilor de ofertă din partea marilor producători de energie, Arabia Saudită și Rusia, scrie Markets Insider.

Petrolul se scumpește din cauza reducerii intenționate a producției

Reducerile de producție au făcut ca prețul petrolului să crească cu peste 10% până acum în acest an și este posibil să fie în avantajul Rusiei și al fondurilor sale de război, potrivit unei analize a Financial Times privind registrele de transport maritim și de asigurări, a relatat duminică publicația.

Analiza FT a arătat că aproape trei sferturi din tot țițeiul rusesc transportat pe mare și exportat din țară a reușit să fie transportat fără asigurare occidentală în luna august. Această cifră a crescut de la aproximativ 50% în primăvară, a relatat FT, citând date de la firma de date Kpler și de la companiile de asigurări.

Faptul că Rusia a evitat utilizarea asigurărilor occidentale pentru exporturile sale de petrol este o evoluție importantă, deoarece este unul dintre instrumentele cheie utilizate de G7 pentru a impune un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc. Plafonul de preț face parte din sancțiunile de amploare împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Petrolul mai scump, avantajul lui Putin

Capacitatea Rusiei de a expedia atât de mult țiței fără asigurare occidentală sugerează că acum ar putea fi capabilă să vândă țiței peste plafonul de preț, conform analizei FT.

Prețurile mai mari ale petrolului au sporit veniturile Rusiei din exportul de energie. Kremlinul a obținut 17,1 miliarde de dolari din exporturile sale de țiței în august - în creștere de la 15,3 miliarde de dolari în iulie, potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie.

De fapt, Rusia ar fi putut câștiga peste un miliard de dolari doar prin creșterea costurilor de transport al petrolului - chiar dacă vindea în continuare țiței către India sub plafonul de preț de 60 de dolari pe baril, potrivit unei analize separate a FT din august.

Inflația, forțată de scumpire

În ciuda sancțiunilor radicale, economia de război a Rusiei primește un impuls din partea apărării și a cheltuielilor guvernamentale, a raportat New York Times în iulie.

Prețul mai mare al petrolului este o veste proastă pentru băncile centrale ale lumii, care încearcă să domolească inflația ridicată de anul trecut. Energia este un input cheie pentru activitățile economice, astfel că prețurile mai mari ale petrolului duc, în general, la inflație.

Cotațiile futures ale petrolului american West Texas Intermediate și Brent au crescut cu 0,1%, la 90,13 dolari pe baril și, respectiv, 93,38 dolari pe baril, duminică, la ora 23.34 ET.

Ne puteți urmări și pe Google News