Editura Evenimentul si Capital

Petre Roman este PRIMUL DEPUTAT care REVINE în Parlament. VEZI ce reacții provoacă asta

Petre Roman e din nou deputat
Autor: | | 3 Comentarii | 650 Vizualizari

Fostul premier Petre Roman a revenit în funcția de deputat, după ce Camera a revocat Hotărârea prin care i-a încetat mandatul în 9 februarie 2015, la solicitarea Agenției Naționale de Integritate (ANI), scrie news.ro. Petre Roman este primul deputat care își recâștigă mandatul, după ce i-a fost revocat.

Petre Roman a declarat marţi în Parlament că, cel puţin în cazul său, s-a dovedit că justiţia în România funcţionează.

"Mulţumesc colegilor, mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a ascultat dorinţa. Sunt foarte bucuros pentru faptul că, cel puţin în această cauză, s-a dovedit că justiţia în România funcţionează. Lucrul ăsta e foarte important. Cel mai important pentru mine, în această perioadă de un an şi jumătate, a fost să pot dovedi că e bine, că merită să avem încredere în justiţie, în oamenii legii. Sigur că s-a făcut dreptate, sunt din nou în mandatul de deputat, nu l-am pierdut de fapt niciodată, este un precedent care ar fi trebuit să nu existe. Poate cu această ocazie să ne gândim mai serios la importanţa, la greutatea unui mandat de parlamentar. În acest moment, eu sunt în contestaţie cu raportul iniţial al ANI. Câtă vreme lucrurile se judecă, mandatul este valid. Partea de fond - urmează să vedem", a spus Roman, la Palatul Parlamentului.

Proiectul de Hotărâre prin care Petre Roman revine în Parlament a fost adoptat cu 216 voturi "pentru", o abținere și un deputat care nu și-a exprimat votul. Abținerea la votul din plen a aparținut fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, despre care Petre Roman a spus că ar fi cauza pierderii mandatului de parlamentar. Potrivit proiectului de hotărâre, Petre Roman, prin hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, este repus în drepturile de deputat, adică îi este anulat raportul considerat definitiv al ANI.

Roman are o indemnizație restantă de peste 90.000 lei

Petre Roman ar urma să primească și indemnizațiile restante din ultimul an și jumătate, în valoare de 90.558 de lei, având în vedere că parlamentarul avea o indemnizație de 5.031 lei pe luna.

Referitor la acest subiect, liberalul a spus că îşi doreşte ca banii pe care îi are de recuperat pentru tot acest timp cât nu a fost repus în drepturi să îi fie înapoiaţi de cei care au comis abuzul şi nu de Parlament.

"Nu aş vrea ca această sumă de bani să cadă în sarcina Parlamentului. Dacă e un abuz, plăteşte cine a comis abuzul, nu Parlamentul, nu instituţia, fiindcă eu ţin cu această instituţie şi unul dintre motivele pentru care nu am făcut plângere penală este tocmai asta - să nu mai adaug şi eu ceva la lipsa de prestigiu actuală, din păcate, a Parlamentului, care este totuşi instituţia supremă a democraţiei în stat. Am cerut pe cale administrativă recuperarea prejudiciului, odată ce se stabileşte că a fost un abuz trebuie să plătească cei care au comis abuzul, nu cetăţenii României", a afirmat Petre Roman.

Roman dă vina pe Zgonea pentru pierderea mandatului

După votul votul deputaților care i-a redat mandatul, Petre Roman a spus că fostul șef al Camerei, Valeriu Zgonea, a fost de vină pentru pierderea scaunului său de parlamentar.

"A fost un abuz clar. Domnul Zgonea, atunci preşedinte, a spus că ascultăm de raportul ANI şi încetează mandatul lui Petre Roman. Am încercat să îi spun că am o hârtie de la Curtea de Apel care spune că dosarul meu a fost depus, că e acolo, aşteptaţi că sunt încă în justiţie, prin urmare am încă dreptul meu. Nu a vrut să asculte de treaba asta. Abuzul a fost din partea ANI care a dat lucrurile peste cap. Chiar şi ANI a fost sesizată, Curtea de Apel a spus că are pe rol această cerere. Domnul Zgonea a spus că mi se anulează mandatul, ceea ce a fost, în cel mai bun caz, o grabă nejustificată. Aş putea să fac o plângere penală, nu am făcut-o până acum, o să mă mai gândesc", a declarat Petre Roman.

Pe de altă parte, Zgonea s-a spălat pe mâini de ceea ce s-a întâmplat cu deputatul liberal. Astfel, el a explicat, marţi, în plen, că nu este vinovat de situaţia din 2015 când lui Petre Roman i s-a revocat mandatul, arătând că preşedintele forului legislativ şi plenul nu votează, iar potrivit Constituţiei răspunderea este colectivă.

"Odată ce au trecut cele 15 zile de la depunerea jurământului (deputaţilor - n.r.), Camera Deputaţilor nu judecă sub nicio formă incompatibilităţi. Camera Deputaţilor pune în aplicare o decizie definitivă a ÎCCJ. Toate aceste lucruri am vrut să le spun, pentru că în ultima perioadă s-au spus foarte multe lucruri la microfon, dar asta s-a omis. Preşedintele Camerei sau preşedintele de şedinţă care semnează ia act, el nu votează şi nici plenul nu votează. Răspunderea este, aşa cum scrie în Constituţie, colectivă. Atunci când vrem să căutăm vinovaţi pentru deciziile noastre este bine câteodată, aşa cum spunea şi doamna Gorghiu, să ne uităm şi noi în oglindă fără să facem pe cineva din această sală vinovat", a precizat Valeriu Zgonea.

SOCANT! IUBITA unui jucator, BATUTA pe stadion! Primele IMAGINI

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI