Petre Daea rămâne la conducerea Agriculturii. Moțiunea a picat cu 174 de voturi contra și 83 pentru

Petre Daea rămâne la conducerea Agriculturii. Moțiunea a picat cu 174 de voturi contra și 83 pentru Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii Petre Daea a picat la vot în Parlament. Textul depus de reprezentanții opoziției USR și Forța Dreptei a fost susținut cu 83 de voturi pentru, în vreme ce majoritatea, peste 170 de parlamentari s-au opus. Petre Daea a fost acuzat, între altele, că nu a reuşit să obţină mai mulţi bani de la Comisia Europeană pentru sprijinul fermierilor în criza cerealelor ieftine din Ucraina.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, a fost depusă de USR şi Forţa Dreptei, în contextul crizei cerealelor ieftine din Ucraina și a protestelor inițiate de fermierii români. Documentul, intitulat „De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească”, a fost dezbătut marți, 18 aprilie. Autorii moțiunii l-au acuzat pe Petre Daea, printre altele, că nu a reuşit să obţină mai mulţi bani de la Comisia Europeană pentru agricultorii români în criza cerealelor ieftine din Ucraina.

La dezbaterile de marți, inițiatorii i-au reproșat lui Petre Daea că este direct responsabil de creșterea prețurilor la alimentele de bază, dar mai ales că nu a obținut suficiente fonduri europene pentru fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina. Ministrul Agriculturii a respins acuzațiile și a menționat că intervenția sa în gestionarea crizei ar fi dus la alocarea primelor fonduri europene de sprijin pentru fermieri. El a adăugat că banii vor fi suplimentați.

Moțiunea a picat la votul din pleanul Camerei Deputaților, miercuri, 19 aprilie, în favoarea ei votând doar 83 de deputaţi. Majoritatea de 174 au votat „împotrivă”, în vreme ce un deputat s-a abținut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația creată de cerealele din Ucraina, care intră în spațiul comunitar fără taxe, va fi discutată de ministrul Petre Daea cu omologul ucrainean.

Mai multe țări europene iau măsuri în criza cerealelor

Moțiunea a avut loc pe fondul nemulțumirilor fermierilor care se plâng că nu pot ține pasul cu prețurile la care ajunge această marfă din țara vecină. Săptămâna trecută, Polonia și Ungaria, iar ulterior, și Slovacia au anunțat că interzic temporar importurile de cereale ucrainene. Polonia a suspendat, pentru câteva ore, transportul acestora pe teritoriul său. Situația a fost deblocată în urma discuțiilor, cu condiția ca marfa să nu rămână în această țară.

Și Ungaria a anunțat că transporturile de cereale ucrainene vor fi sigilate la intrarea în țară și monitorizate.

La București, PSD intenționează să ceară în coaliția de guvernare suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina, pentru a-i proteja pe fermierii români. Bruxelles-ul, care consideră măsura inacceptabilă, a cerut coordonarea deciziilor și a promis un nou pachet de sprijin financiar pentru agricultorii