Petre Daea a găsit soluții pentru combaterea grindinei şi a fenomenelor extreme: „Este pionierat în România”
- Emma Cristescu
- 4 octombrie 2022, 20:24
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat că schimbările climatice sunt o mare problemă, dar că există soluții pentru combaterea grindinei şi a fenomenelor extreme.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat că a găsit soluții pentru combaterea grindinei şi a fenomenelor extreme. Aviația ar putea fi o măsură pentru a scăpa de schimbările climatice. Oficialul a explicat cum vor funcționa aceste sisteme.
"Schimbările climatice sunt o realitate şi nu o ficţiune, iar prin sistemul acesta de combatere a grindinei şi stimularea precipitaţiilor, plecând de la dimensiunea cunoscută şi activată de câţiva ani cu acele rachete, acele degajări în norii respectivi, care determină preîntâmpinarea grindinei şi eliminarea distrugerilor posibile în momentul în care acestea apar, mai sunt încă trei componente. Una este aceea a aviaţiei şi suntem în faza finală cu experimentele, avem şi proiectul pentru susţinere ca până în 2024 să avem echipajul necesar pentru a putea interveni.
Un sistem nou, care este împrumutat de la francezi ca tehnică, văzut, agrementat, şi până la sfârşitul anului ne vom dota cu acele baloane pentru a putea fi lansate în nori. Este pionierat în România. Şi evident, şi cu generatoarele de la sol pentru acei nori mai aproape de pământ, aflaţi la o înălţime mai mică, în aşa fel încât să completăm tot arsenalul de intervenţie, în condiţiile în care natura ne pune într-o asemenea situaţie", a declarat, marţi, Petre Daea, la la Gala Fermierilor din România, eveniment organizat de PRIAevents, la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Bucureşti, potrivit Agerpress.
Efectele schimbărilor climatice
În urmă cu o lună, și Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vorbit despre efectele schimbărilor climatice. Oficialul a precizat că ele sunt o mare provocare la nivel global și că autoritățile trebuie să găsească soluții.
„Este foarte clar pentru noi toţi că aceste schimbări climatice afectează pe termen lung agricultura, sănătatea publică, sistemul energetic, transporturile şi biodiversitatea. Prin Acordul de parteneriat aprobat deja de Comisia Europeană, România s-a angajat să promoveze investiţii adecvate pentru furnizarea de energie curată, accesibilă şi sigură.
Sunt cruciale mobilizarea industriei pentru o economie curată, construirea şi renovarea în mod eficient din punct de vedere energetic, dar și poluare zero pentru un mediu lipsit de substanţe toxice. Astfel, toate cele 16 programe operaţionale care sunt deja aprobate de Guvern sunt configurate pentru a proteja populaţia şi economia de efectele schimbărilor climatice şi de accelerarea tranziţiei la neutralitatea climatică, cu precădere în cele mai afectate teritorii”, a mai spus Marcel Boloş.