Petiție pentru redeschiderea Transalpinei de 1 mai. Cabanierii, solicitare către autorități
- Mădălina Sfrijan
- 20 martie 2024, 19:47
Cabanierii din stațiunea Rânca solicită redeschiderea Transalpinei de 1 mai. În acest sens, aceștia au semnat o petiție online, prin care susțin că pierd turiști în timpul vacanței de Paște.
Petiție pentru redeschiderea Transalpinei mai devreme
Cabanierii din județul Gorj au semnat o petiție online prin care cer redeschiderea acestui drum mai devreme. Cei din Asociația Cabanierilor și Concesionarilor din stațiune spun că pierd turiști în timpul vacanței de Paște și de Ziua Muncii.
„Acest traseu montan iconic este o bijuterie a naturii, oferind o experiență unică turiștilor și susținând economia locală.”, se arată în petiția online.
Semnată de 100 de persoane
Această petiție a fost distribuită în mediul online, iar până în prezent a fost semnată de peste 100 de persoane.
Cabanierii din zonă spun că circulația ar putea fi deschisă pe cel mai înalt de drum din România având în vedere că stratul de zăpadă este unul mic în prezent.
„Ideea de a se redeschide Transalpina în această primăvară începând cu 1 mai este foarte ușor de realizat, dacă cei care au «pâinea si cuțitul în mană» își doresc să fie la asentimentul nostru, al celor care iubim muntele. Ar fi pentru prima dată de la modernizarea Transalpinei ca iubitorii de munte și de frumos să se poată bucura de acest privilegiu... Iarna a fost blândă cu noi în acest sezon și zăpadă este foarte puțină în comparație cu alți ani. Nu spun acest lucru din povești, spun din ceea ce văd în teren...", a spus Mărioara Băbu, proprietar al unui local din zona Gorjului.
Petiție pentru redeschiderea circulației pe cel mai înalt drum din țară
În fiecare an, circulația în zonă a fost deschisă abia după data de 1 iunie. Transalpina este cel mai înalt drum din România, atingând o altitudine de 2.145 de metri în pasul Urdele.
Acesta se întinde pe o distanță de 150 de kilometri, începând din localitatea Bengești Ciocadia, și traversând Munții Parâng, până în localitatea Sebeș din județul Alba. Cel mai înalt drum din România atrage anual sute de mii de turiști din țară, dar și din străinătate.