Vești excelente pentru șoferi! Transalpina și Transfăgărășanul, deschise tot anul

Transfăgărășan. Sursa: dreamstime.com

Transalpina și Transfăgărășanul vor rămâne accesibile pe tot parcursul anului, iar decizia de închidere nu va mai depinde de o dată fixă, ca până acum.

Drumarii anunță că Transalpina și Transfăgărășan vor fi deschise doar în perioadele cu condiții meteorologice favorabile.

Nou regulament pentru șoferi

Noul regulament de funcționare nu mai impune închiderea tronsoanelor înalte, la sfârșitul lunii octombrie. Vorbim despre Piscul Negru, Bâlea Lac și Bâlea Cascadă de pe Transfăgărășan, sau Rânca-Obârșia Lotrului de pe Transalpina.

Bâlea Lac. Sursa: Dreamstime.com

Verificări constante pe Transalpina și Transfăgărășan

Conform informațiilor furnizate de CNAIR la Radio România Actualități, în fiecare dimineață se efectuează verificări detaliate pe aceste tronsoane pentru a se asigura că șoferii pot urca în siguranță.

„În această perioadă, pe Transfăgărășan, mai ales pe versantul nordic din județul Sibiu, se montează plase de siguranță și alte sisteme prin care să se oprească avalanșa stâncilor.

De asemenea, este în pregătire un proiect de amenajare a unor copertine de protecție din beto. Acestea vor permite circulația aproape pe întreaga durată a anului”, au declarat reprezentanții CNAIR

Până în acest an, cele două șosele spectaculoase de la noi erau închise și deschide la o dată fixă. În timpul sezonului rece, accesul șoferilor era interzis pe aceste drumuri.

Transalpina. Sursa foto: Arhiva EVZ

Transalpina și Transfăgărășan, cele mai frumoase din România

Transfăgărășanul este recunoscut ca unul dintre cele mai impresionante trasee rutiere din întreaga lume, fiind construit în perioada 1969-1974. Acesta începe în localitatea Bascov din județul Argeș și se încheie în apropierea localității Cârțișoara. La intersecția cu Drumul Național 1, care leagă Sibiul de Brașov.

Traseul Transfăgărășanului măsoară aproximativ 151 de kilometri și beneficiază de o popularitate remarcabilă nu doar în țara noastră, ci și în întreaga Europă.

Unul dintre punctele de atracție notabile de pe acest traseu este reprezentat de cel mai extins tunel din România, cu o lungime de 887 de metri.

Transalpina se remarcă ca fiind cea mai înaltă șosea din România, atingând altitudinea de 2.145 de metri. Această arteră rutieră străbate județele Alba, Vâlcea și Gorj, având o lungime totală de 148 de kilometri, ce se întinde pe crestele munților Parâng. Punctul cel mai înalt pe traseu se află în Pasul Urdele.