Péter Szijjártó, ministrul de Externe ungar: „Ne bazăm doar pe gazul rusesc deoarece gazele din Marea Neagră nu sunt exploatate”
- Maria Miron
- 3 august 2022, 14:22
Ministrul Afacerilor Externe şi al comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, a transmis că statul său va continua să importe cantități mari de gaz exclusiv din Rusia, asta pentru că exploatarea resurselor din Marea Neagră nu este posibilă.
Péter Szijjártó, șeful diplomației ungare, a transmis că Ungaria va trebui să se bazeze pe gazul rusesc livrat prin conducte, dată fiind lipsa de dezvoltare în infrastructura de profil a Europei Centrale. Totuși, ar fi fost posibil un alt scenariu, a subliniat Szijjártó, asta dacă ExxonMobil (SUA) și OMV (Austria) ar fi decis să exploateze rezervele de gaze naturale din Marea Neagră, proiect care nu a mai fost lansat.
Ungaria nu renunță la gazul rusesc
„Astăzi, din păcate, dacă vrem să cumpărăm o cantitate mare de gaze în Europa Centrală, Rusia este singura sursă”, a declarat Szijjártó, care a amintit apoi despre o serie de provocări de natură tehnică și politică legate de rutele de transport din vestul şi nordul Europei. În legătură cu acest lucru, Szijjártó a transmis că aprovizionarea Ungariei rămâne neîntreruptă, grație conductei care traversează Turcia, Bulgaria şi Serbia, a cărei construcție a fost finalizată în 2020.
Întrebat dacă Guvernul de la Budapesta are pregătit un plan B în cazul în care Rusia ar decide să stopeze livrarea de gaze, ministrul de Externe ungar a transmis că „aceasta nu este o chestiune de planuri, vise sau iluzii, ci o chestiune de fizică şi matematică”.
„Vise se pot face, însă dacă nu există resurse alternative în regiune şi dacă nu există alte oportunităţi de infrastructură, omul se află în mod clar într-o poziţie foarte proastă”, a adăugat Péter Szijjártó, subliniind că terminalele GNL din jurul Ungariei nu au o capacitate suficientă pentru a înlocui gazul natural din Rusia, dar şi faptul că nici extracţia zăcămintelor de gaze din România nu a început încă, a declarat Szijjártó, într-un interviu pentru postul american de televiziune Fox News, marți, 2 august 2022, conform Flux24.ro.
Romgaz a finalizat tranzacția cu ExxonMobil privind gazele din Marea Neagră
Romgaz a finalizat tranzacția de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil, care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
„Tranzacția finalizată astăzi, 1 august 2022, a fost condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 3 mai 2022 între Romgaz și vânzători”, a declarat Romgaz. Directorul general al Romgaz, Aristotel Jude, a precizat că proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România în vederea asigurării securității energetice a țării: „Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este o oportunitate strategică pentru România, reprezentând o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securității energetice a țării noastre.
Ne-am propus să finalizăm tranzacția în trimestrul II din acest an, astfel încât alături de viitorul partener să putem trece, în cel mai scurt timp posibil, la faza de dezvoltare-exploatare. În acest context, estimăm că prima producție de gaze naturale rezultată din perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă, să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027”, a declarat directorul Romgaz.
România poate deveni un furnizor de energie pentru Europa
La rândul său, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a transmis că finalizarea achiziției de către Romgaz a participației Exxon în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este un pas important în obținerea independenței energetice a României, într-un moment dificil nu doar pentru țara noastră, ci pentru întreaga Europă.
„În condițiile în care statul român a adoptat și Legea Offshore, iar gazul a fost introdus în taxonomia UE, am speranța că Petrom și Romgaz vor lua cât mai curând decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep, astfel încât românii să beneficieze de gazele din Marea Neagră. România poate deveni un furnizor important de securitate energetică pentru Europa în următorii ani”, a concluzionat Virgil Popescu.
Contractul prin care Romgaz achiziționează participația deținută de compania americană ExxonMobil în perimetrul Neptun din Marea Neagră a fost semnat la începutul lunii mai. Tranzacția în valoare de circa un miliard de euro fusese aprobată de acționarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021. Anterior, ExxonMobil şi OMV Petrom au fost parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.