Péter Szijjártó - Războiul nuclear nu poate fi câștigat, de aceea nu trebuie purtat niciodată

Péter Szijjártó - Războiul nuclear nu poate fi câștigat, de aceea nu trebuie purtat niciodată sursa foto. Rador

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că un război nuclear nu poate fi câștigat, de aceea nu ar trebui să fie purtat niciodată.

Dezarmarea nucleară trebuie să continue, iar în acest sens trebuie reluat dialogul dintre marile puteri, a scris luni ministrul ungar de externe într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook cu ocazia reuniunii de la New York a Conferinței de Revizuire a Tratatului de Neproliferare Nucleară, scrie publicația maghiară Hirado.

Péter Szijjártó a amintit în postarea sa că Tratatul de Neproliferare Nucleară a intrat în vigoare în urmă cu 52 de ani, în 1970, cu scopul de a stopa extinderea în continuare a armelor nucleare. Fondatorii tratatului sunt Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia. Potrivit tratatului, puterile nucleare poartă negocieri între ele pentru dezarmarea nucleară și pentru netransferarea armelor nucleare în alte țări.

Din cauza războiului din Ucraina, consultările politice între puterile nucleare practic au încetat, ceea ce este o problemă foarte serioasă în situația actuală, a scris ministrul de externe în postarea sa. Péter Szijjártó a mai menţionat: "Multă vreme am crezut și am sperat că folosirea armelor de distrugere în masă nu va mai fi niciodată un subiect de politică internațională, dar războiul din Ucraina a pus, din păcate, această speranță într-o nouă lumină".

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezarmarea nucleară trebuie să continue, iar în acest sens trebuie reluat dialogul dintre marile puteri, cel puțin în probleme strategice de securitate, a subliniat ministrul, adăugând că pe această problemă luni se va întruni Conferința de Revizuire a Tratatului de Neproliferare Nucleară, la sediu Națiunilor Unite din New York.

Péter Szijjártó a subliniat: "Noi cei care trăim în vecinătatea războiului ne așteptăm ca țările mari și puternice să nu ia decizii geopolitice împotriva noastră. Ne dorim pacea,  încetarea imediată a focului și negocieri de pace, cât mai repede posibil".

Atâta timp cât nu va exista pace, riscul escaladării și desfășurării unor arme și mai distructive decât până acum va crește pe zi ce trece, iar consecințele acestora nu pot fi evaluate deocamdată, a scris ministrul de externe. În opinia sa, trebuie reiterată Declaraţia de la Geneva din 1985, potrivit căreia războiul nuclear nu poate fi câștigat, de aceea nu trebuie purtat niciodată.