Consumul de pește mic întreg poate prelungi speranța de viață

Consumul de pește mic întreg poate prelungi speranța de viațăPește. Sursa foto Youtube

Consumul de pește mic întreg poate prelungi speranța de viață. Un nou studiu a descoperit dovezi care leagă consumul de pești mici, consuma întreg, de un risc redus de mortalitate din toate cauzele la femeile japoneze. Cercetarea a fostrealizată de Dr. Chinatsu Kasahara, de profesorul asociat Takashi Tamura și de profesorulKenji Wakai de la Facultatea de Medicină a Universității Nagoya din Japonia.

Ce beneficii are consumul de pește mic

Studiul a inclus 80.802 participante cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani la nivel național în Japonia. Cercetătorii au evaluat frecvența participanților în ceea ce privește consumul de pește mic cu ajutorul unui chestionar de frecvență alimentară la momentul inițial și i-au urmărit pe aceștia timp de nouă ani în medie. În timpul perioadei de urmărire, au fost înregistrate 2.482 decese,aproximativ 60% (1.495 decese) fiind legate de cancer.

Pește

Pește. Sursa foto: Arhiva EVZ

Reducerea semnificativă a mortalității

Una dintre cele mai izbitoare constatări ale studiului a fost reducerea semnificativă a mortalității din toate cauzele și a mortalității cauzate de cancer în rândul femeilor care consumă în mod obișnuit pește mic. Femeile care mâncau pește mic de 1-3 ori pe lună, de 1-2ori pe săptămână sau de 3 ori sau mai mult pe săptămână aveau un risc de 0,68, 0,72 și 0,69 ori mai mic de mortalitate din toate cauzele și de 0,72, 0,71 și 0,64 ori mai mic de mortalitate prin cancer, comparativ cu cele care consumau rar pești mici.

pangasius

Pește/ Sursa foto Dreamstime

Ce spun cercetătorii

După ce au controlat factorii care pot afecta riscul de mortalitate, cercetătorii au constatat că femeile din studiu care au mâncat frecvent pești mici au avut mai puține șanse să moară din orice cauză. Aceste constatări sugerează că încorporarea peștelui mic în dieta zilnică ar putea fi o strategie simplă, dar eficientă pentru a reduce riscul de mortalitate în rândul femeilor.

Riscul de mortalitate din orice cauză la bărbați a prezentat o tendință similară cu cea a femeilor, deși nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic. Motivele lipsei de semnificație la bărbați rămân neclare, dar cercetătorii presupun că numărul limitat de subiecți de sex masculin sau alți factori care nu au fost măsurați în cadrul studiului, cum ar fi dimensiunea porției de pește mic, ar putea, de asemenea, să conteze.

Deși recunoaște necesitatea unor cercetări suplimentare la alte populații și a unei înțelegeri mai profunde a mecanismelor implicate, Dr. Kasahara este entuziasmat de rezultate și consideră că descoperirile ar trebui să fie importante pentru alte naționalități, potrivit medicalxpress.

Ne puteți urmări și pe Google News