Editura Evenimentul si Capital

ALERTĂ DE SĂNĂTATE în România. DEZASTRU ECOLOGIC în Dunăre şi-n Deltă. OTRĂVURI PERICULOASE pe masa românilor. Breaking news!

Autor: | | 5 Comentarii | 8640 Vizualizari

Numărul intoxicațiilor cu metale grele este din ce în ce mai mare printre români. Puțini știu însă că o principală cauză este reprezentată chiar de hrana din farfurie, în special de peștii pescuiți din Dunăre.

Specialiștii avertizează că numărul cazurilor de intoxicare cu metale grele, substanțe otrăvitoare, precum mercurul sau plumbul, a crescut în 2017 cu 30% față de 2016.

În acest moment, Dunărea este plină de asemnea substanțe. Specialiştii de la Institutul Naţional pentru Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) spun că s-a ajuns ca populaţia de peşte să fie infestată cu metale grele, precum cadmiu, plumb sau mercur, din cauza faptului că mâlul de pe fundul apei este poluat cu astfel se substanţe, potrivit libertatea.ro.

Una dintre principalele cauze care ar fi determinat prezența cobaltului sau a plumbului în Dunăre este reprezentată de activitățile industriale din țările vecine, în special din Ungaria și Serbia.

”În Serbia, numeroase fabrici din industria grea se află foarte aproape de fluviu, inclusiv complexul de rafinării de la Pancevo, dar şi alte uzine ce produc fertilizatori, clorură de vinil şi spaţii de depozitare a acestor substanţe toxice. Observaţiile efectuate după bombardamentele NATO din 1999 au relevat prezenţa unor cantităţi importante de mercur, hidrocarburi aromate policiclice, diclorid de etilenă şi alte substanţe extrem de toxice, inclusiv dioxină în Dunăre”, spune un studiu al WWF România.

În ceea ce privește prezența mercurului, specialiștii sunt de părere că principala sursă este bombardamentele din fosta Iugoslavie.

”În Delta Dunării avem acum peste 157 de milioane de tone de mâl cu metale grele. Se știe despre deversările de mercur din timpul bombardamentelor din fosta Iugoslavie. În timp, mercurul a trecut prin tot lanțul trofic din fluviu și a ajuns acum la oameni. Sturionii de Dunăre sunt acum peștii cei mai plini cu metale grele. Adevărul este că situația este fără ieșire”, a explicat Florina Bran, doctor în economie și geo-ecologie.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI