Peste 7 milioane de tineri chinezi au susținut examenul pentru o funcție publică

Peste 7 milioane de tineri chinezi au susținut examenul pentru o funcție publică sursa foto: EVZ

Peste 7,7 milioane de tineri chinezi au susținut examene pentru a se asigura că prind unul dintre cele 200.000 de locuri de muncă în guvern. Aceste locuri de muncă sunt considerate vocații respectabile datorită stabilității și securității locurilor de muncă pe care le aduc.

Testele evaluează candidații pe mai multe criterii, cum ar fi abilitățile lingvistice, analiza datelor și multe altele. În ciuda testelor dure necesare pentru a asigura aceste locuri de muncă, locurile de muncă din serviciul public nu sunt bine plătite.

Bătaie pe locurile de muncă 

CNBC a raportat că funcționarii publici au câștigat în medie 6.979 de dolari pe an în 2012. Între timp, instituția media chinezească de stat, News 163, prezintă o cifră mult mai sumbru. Acesta a raportat că 60% dintre funcționarii publici au câștigat mai puțin de 3.600 de dolari în 2008 și 2009. 

Este posibil ca mai mulți oameni să dorească locuri de muncă din serviciul public din cauza economiei în declin a Chinei, a declarat expertul chinez Alfred Wu, profesor asociat la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore. „În general, locurile de muncă din serviciul public ar putea aduce cu ele beneficii pentru întreaga familie, cum ar fi conexiuni cu poziții de putere”, a spus Wu. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Wu a spus că există o diferență semnificativă de remunerare între sectorul public și cel privat, în primul rând datorită efortului naționalist al liderului chinez Xi Jinping de a acorda prioritate întreprinderilor de stat față de sectorul privat. „Există o lipsă de încredere în sectorul privat acum”, a spus Wu. „Tinerii și proaspeții absolvenți vor fi mai atrași de locuri de muncă stabile deoarece munca pentru guvern este mai sigură”.

Rata șomajului este în creștere 

În august, Comisia națională de dezvoltare și reformă a Chinei a declarat că rata șomajului în rândul tinerilor a ajuns la 19,9% în iulie. Acest lucru însemna că unul din cinci solicitanți de locuri de muncă cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani era șomer. Acest număr sumbru l-a determinat pe Willy Lam, expert în China la Jamestown Foundation din Washington, D.C., să numească această situație „cea mai gravă criză a locurilor de muncă” din China din ultimele patru decenii.

„Șomajul în masă este o mare provocare pentru Partidul Comunist”, a declarat Lam pentru CNN. Există multe motive care stau la baza acestui val de șomaj care lovește China. Angajamentul ferm al Beijingului față de politica sa zero-Covid-19 a afectat piața muncii. În același timp, guvernul lui Xi a adoptat o represiune de reglementare radicală asupra sectorului tehnologic, potrivit Business Insider.